Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς χωρίς λύση

Τσίπρας: Δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς χωρίς λύση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Grexit, ΑΕΠ - Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, Αλέξης Τσίπρας, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ΕΡΤ, Ευρωζώνη, Μνημόνιο, Νοσοκομεία, Οικονομική Ύφεση, Συντάξεις, ΣΥΡΙΖΑ, Τρόικα, ΦΠΑ - Φόρος Προστιθέμενης Αξίας,

«Αντιμετωπίσαμε μια κοινωνία και οικονομία διαλυμένη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» με αυτή την φράση ξεκίνησε πριν λίγη ώρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή το μεσημέρι της Τρίτης.

«Αυτή την κατάσταση βρεθήκαμε να διαχειριστούμε  αλλά δεν πέσαμε από τα σύννεφα κιόλας, κάναμε μια γενναία κίνηση. Αναλάβαμε την ευθύνη καθώς κάθε μέρα η χώρα βυθίζονταν στο μνημονιακό καθεστώς . Η κατάσταση θα ήταν μη αναστρέψιμη για την Ελλάδα» υπογράμμισε.

Δριμιά επίθεση εξαπέλυσε παράλληλα στις προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας:«Γνωρίζαμε πως δεν θα ήταν περίπατος , δεν θα υπήρξε περίοδος χάριτος για εμάς. Αντιμετωπίσαμε το ναρκωθετιμένο πεδίο που είχε φτιάξει η προηγούμενη κυβέρνηση».

Κανείς δεν μπορεί να πει πως ηταν μια εύκολη περίοδος παρά τις συνεχείς  παγίδες από το μνημονιακό καθεστώς καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι».

Με την προσοχή μας στη διαπραγμάτευση καταφέραμε να πάρουμε τα πρώτα μετρα για τους αδικημένους και ενίσχυση του δημόσιου ταμείου , ανοίξαμε τη ΕΡΤ, καταργήσαμε το 5ευρω στα νοσοκομεία , ξεκινήσαμε την αποκατάσταση της νομιμότητας στα κανάλια» συνέχισε.

«Ηταν μια σκληρή μάχη απέναντι στο κατεστημένο του μνημονίου, πήγαμε κόντρα στους εκβιασμούς. Σε αυτή τη γραμμή θα συνεχίσουμε, στην γραμμή των δύσκολων μαχών ώστε να ξηλώσουμε το κατεστημένο που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια και να εξαλείψουμε τις παθογένειες. Θα σηκώσουμε το βάρος όσο μας στηρίζει ο ελληνικός λαός όσο με αποφασιστικότητα θα δίνει μάχη για ισονομία ώστε να έρθει το καθεστώς της κανονικότητα. Πρέπει πολλά να γίνουν , οι μεγάλες μάχες είναι μπροστά μας. Σε αρκετά μέτωπα είμαστε πίσω δεν κάναμε ακόμα όσα θα μπορούσαμε!» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα κάλεσε όλους τους βουλευτές του να βοηθήσουν στη προσπάθεια της κυβέρνησης:«Ο αγώνας για να εγακταστίσουμε μια πραγματική Δημοκρατία στον τόπο μας. Θα ήθελα να συμβάλλεται όλοι σε αυτόν τον αγώνα. Αν αξιοποιήσουμε σε πνεύμα αλληλεγγύης και αξιοπιστίας θα είναι μια 4ετια θα είναι άνοιξη δημοκρατίας».

Η συμφωνία δεν μπορεί να συνεχιστεί ως ύφεση και λιτότητα . Προσήθλαμε με πίστη και ειλικρίνεια για διάλογο ώστε να βρεθούν χρυσές τομές χωρίς να γονατίζουν μισθωτούς και συνταξιούχους. Καταθέσαμε ολοκληρωμένο  πλάνο. Λάμβανε υπόψιν τις δικές μας γραμμές αλλά και των θεμών όμως παραλάβαμε 5 σελίδων που αγνόησε τις διαπραγματεύσεις και επανήλθε στην περικοπή συντάξεων και τις δραματικές αυξήσεις στο ΦΠΑ και πολλά άλλα εξωπραγματικά και παράλογα πράγματα. Παρά την απάντηση αυτή προσήλθαμε πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και για να γεφυρώσουμε το χάσμα προτείναμε ισοδύναμα μέτρα που επιβαρύνουν όσους δεν έχουν πληγεί από ητν κρίση. Η απάντηση που ήραμε ήταν ότι τα παραμετρικά μέτρα δεν μπορεί να μην περιλαμβάνουν μέτρα 1% του ΑΕΠ δηλαδή 1,8 δισ».

«Παρόλα αυτα προσήλθαμε στο τραπέζι και προτείναμε  ισοδύναμα μέτρα, η απάντηση ήταν οτι δεν μπορούν να μην έχουν περικοπές κ αύξηση του ΦΠΑ».

«Και όλα αυτά όταν όλοι γνωρίζουν ότι οι συντάξεις έχουν κοπεί δραματικά και όταν τα 2/3 των συνταξιούχων παίρνουν συντάξεις κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας ενώ προτείνουν οριζόντια μείωση του πραγματικού εισοδήματος με την αύξηση κατά 10% του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό».

«Φαίνεται παράδοξο οι θεσμοί όχι μόνο να ζητούν υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους αλλά και όταν αυτούς τους στόπχους τους καλύπτουμε με εισοδήματα αυτά να τα αρνούνται. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το ποιους θα πληρώνει τους φόρους σε αυτή τη χώρα είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης γιατί έχει έρθει η ώρα την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία όχι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι κτλ».

Η εμμονή των θεσμών σε ένα πρόγραμμα περικοπ΄λων που έχει πασιφανώς αποτύχει και η επιμονή σε μέτρα που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά δεν μπορεί να αποδίδεται σε λάθος ή υπερβάλλοντα ζήλο αλλά πολιτική σκοπιμότητα με στόχο όχι μόνο την ταπείνωση της κυβέρνησης αλλά και ενός ολόκληρου λαού.

«Υπάρχουν δυνάμεις που δουλεύουν στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης και πρέπει να επικρατήσουν σε πείσμα όσων επιλέγουν το ψυχροπολεμικό κλίμα».

«Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να επιλεγεί μια κοινή γραμμή από τους θεσμούς που δεν θα αποτελεί συνισταμένη των πιο σκληρών επιλογών. Τώρα επικρατεί η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ για μέτρα και η άρνηση της Ευρώπης για μείωση του χρέους με αποτέλεσμα να υπάρχουν προτάσεις που δεν έχουν λογική».

«Η εσκεμμένη τύφλωση μπροστά στο θέμα του χρέους οδηγεί σε παράταση της αβεβαιότητας».

«Τελικά αυτό που μας ζητείται είναι να αποδεχθούμε μια συμφωνία που όχι μόνο δεν θα λύνει το πρόβλημα αλλά θα παρασύρει την οικονομία που είναι έτοιμη να ορθοποδήσει σε μια υφεσιακή δίνη».

«Αν στόχος είναι η συνέχιση ενός προγράμματος έμπνευσης ΔΝΤ το οποίο όλοι στον κόσμο γνωρίζουν ότι απέτυχε και μάλιστα η συνέχισή του χωρίς ρύθμιση του χρέους τότε δεν υπάρχει κανένα περιθώριο στο ελληνικό κοινοοβούλιο. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πράξουμε το καθήκον μας, να μην υποκύψουμε σε εκβιασμούς χωρίς ορατή λύση. Σε αυτό το σημείο πρέπει οι εταίροι να απαντήσουν: θέλουν λύση ή διαιώνιση του προβλήματος; Και αν επιθυμούν να παραμείνει το ΔΝΤ μέρος της συμφωνίας πως είανι δυνατόν να δέχονται α λα καρτ το ΔΝΤ; να δέχονται τις προτάσεις του αλλά όχι το θέμα της μείωσης του χρέους».

Έχει φτάσει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει για το μέλλον της ίδιας της ευρωζώνης. Θέλει επιμένοντας να οδηγήσει ένα λαό στην ταπείνωση και την εξαθλίωση ή θέλει να ανοίξει το δρόμο για τη δημοκρατία; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που ψάχνει την απάντησή του. Είμαι βέβαιος ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα δίνει μάχη πάνω από τις δυνάμεις της για την πορεία του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Εμείς όπως έχουμε δηλώσει θα συνεχίσουμε μέχρι τέλος να εργαζόμαστε με την ίδια ηρεμία, αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα και το πιο εύκολο θα ήταν να υπογράψουμε ότι μας έφερναν. Τότε θα είχαμε συμφωνία αλλα όχι λύση. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για λύση. Η εντολή που έχουμε πάρει δεν είναι εντολή δημιουργικής ασάφειας αλλά εντολή τερματίσματος της σκληρής λιτότητας. Για να γίνει αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να επιδιώξουμε συμφωνία με σαφή αναδιανεμιτικά χαρακτηριστικά. Είμαστε υποχρεωμένοι για μια συμφωνία που δεν παρατείνει την αβεβαιότητα και θα βάζει τέλος στο Grexit.

Τις τελικές μας αποφάσεις θα τις πάρουμε βάσει αυτών των κριτηρίων Δεν λειτουργούμε με το άγχος της στιγμής ή εκβιαστικά διλήμματα. Έχουμε λάβει μια εντολή τετραετίας. Όλα τα εναλλακτικά σενάρια που ανοίγονται τα επεξεργαζόμαστε στη βάση ποια κοινωνία, οικονομία θα παραδώσουμε. Παραλάβαμε μια χώρα αποικία χρέους, στόχος μας να παραδώσουμε μια χώρα χωρίς φοροδιαφυγή. Πάνω από όλα στόχος ένα κοινωνικό μοντέλο υψηλών προσδοκιών που θα κριθεί από τη στήριξη του λαου, που θα συνεχίσουμε να έχουμε όσο υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά του. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Τώρα αρχίζει η τελική διαπραγμάτευση. Τώρα θα κριθεί η κυβέρνηση από το αποτέλεσμα να πάρει μια βιώσιμη λύση αλλά και η ευρώπη να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της και πιστεύω ότι θα το κάνει. Το στοίχημα αυτό δεν είναι μόνο δικό μας αλλά και στοίχημα των λαών της ευρώπης για μια ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης με την αποφασιστικότητα να τηρήσουμε τη λαική εντολή ως κόρη οφθαλμού.

Σχετικά άρθρα