Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Aυτές τις περικοπές στις συντάξεις ζήτησαν οι δανειστές

Aυτές τις περικοπές στις συντάξεις ζήτησαν οι δανειστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΕΠ - Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, Συντάξεις,

Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από εκπροσώπους των θεσμών, οι δανειστές ζήτησαν από την ελληνική αντιπροσωπεία σαφείς περικοπές στο ασφαλιστικό σε ύψος 1% του ΑΕΠ ετησίως για την περίοδο 2016 και 2017.

Στο κείμενο που φέρνει στη δημοσιότητα το in.gr είναι προφανές ότι η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ ζήτησαν από την Αθήνα να κάνει παρεμβάσεις και εξοικονομήσεις οι οποίες θα οδηγούσαν σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων.

Τόσο ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, όσο και η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, Ανικα Μπράινχαρτ, αρνήθηκαν όσα αναφέρει η κυβέρνηση ότι οι θεσμοί ζήτησαν μείωση συντάξεων, αλλά αντιθέτως, έκαναν λόγο για «παραπληροφόρηση και ανακρίβειες».

Ωστόσο, τους διαψεύδει το ίδιο το κείμενο «μεταρρυθμίσεων για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και παραπέρα» (reforms for the completion of the current programm and beyond) όπως ονομάζεται, με το οποίο καλούνται oι ελληνικές αρχές να δεσμευτούν ότι θα προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.

Στο κείμενο καλείται η Αθήνα να υιοθετήσει άμεσα ένα πρώτο πακέτο μέτρων με στόχο να εξοικονομήσει 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2016 και 2017. Τα εργαλεία για την επίτευξη του στόχου αυτού, είναι μέτρα που:

•Καταργούν τις εξαιρέσεις

•Περιορίζουν σημαντικά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

•Αυξάνουν τις εισφορές υγείας των συνταξιούχων

•Εξαλείφουν (phasing out) σταδιακά το ΕΚΑΣ έως το Δεκέμβριο 2018.

•Προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό το πακέτο οι αρχές θα πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 να νομοθετήσουν περαιτέρω, προκειμένου να συνδέσουν τις ασφαλιστικές εισφορές με τα προνόμια.

•Η Κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει πλήρως τον ασφαλιστικό νόμο 3863/2010.

•Οι αρχές θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους παράγοντες βιωσιμότητας για εφάπαξ και συμπληρωματικές συντάξεις από τη μεταρρύθμιση του 2012 , αναμένοντας την πρόταση για ένα εναλλακτικό πλαίσιο που θα επιτυγχάνει ισοδύναμες εξοικονομήσεις.

•Η κυβέρνηση θα εισαγάγει νομοθεσία που θα θέτει αντικίνητρα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, για οποιοδήποτε συνταξιοδοτείται μετά τις 30 Ιουνίου 2015

Σχετικά άρθρα