Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το μπαλάκι στην Ελλάδα πετά ο Ντράγκι για την επίτευξη συμφωνίας

Το μπαλάκι στην Ελλάδα πετά ο Ντράγκι για την επίτευξη συμφωνίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Μάριο Ντράγκι, Τράπεζες, Φρανκφούρτη,

Την άποψη πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία άμεσα και πως αυτό είναι σχεδόν ολοκληρωτικά στο χέρι της Ελλάδας εξέφρασε ο Μάριο Ντράγκι μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι η Φρανκφούρτη έχει εποπτικό ρόλο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να παίρνει τις αποφάσεις της ανεξάρτητα και σχετικά με το νομικό πλαίσιο που καθορίζει τις αρμοδιότητές της.

«Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, ακόμη, ότι η ρευστότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται από την ΕΚΤ, όσο οι ελληνικές τράπεζες έχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις ωστόσο, αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς οικονομικής πολιτικής (σσ από την ελληνική κυβέρνηση).

«Για τον λόγο αυτό» τόνισε ο Μάριο Ντράγκι «υπάρχει και η απαγόρευση στα ομόλογα». Σημείωσε, πάντως, ότι για να αποφασίσει η ΕΚΤ να σκεφθεί την άρση της απαγόρευσης θα πρέπει να υπάρξει μια πιστευτή προοπτική για επιτυχημένη συμφωνία και εφαρμογή αυτής που θα συνοδευθεί και με εκταμίευση δόσεων.

«Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και την εκταμίευση των δόσεων σχετίζεται μόνο με τις αποφάσεις του Eurogroup» υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι. «Η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικό όργανο και οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από πολιτικούς και όχι κεντρικούς τραπεζίτες» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δίνει συμβουλές, ωστόσο, σημείωσε ότι «θέλουμε δυνατή συμφωνία και πολύ σύντομα. Συμφωνία που να παράγει ανάπτυξη, να είναι κοινωνικά δίκαιη, αλλά να βοηθάει και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

«Μια δυνατή συμφωνία είναι αναγκαία» είπε ο Μάριο Ντράγκι για να καταλήξει ότι «Παρά το γεγονός πως όλες οι πλευρές πρέπει να προχωρήσουν ένα βήμα ακόμη, η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας».

«Η κατάσταση στην Ευρωζώνη μας υπενθυμίζει ότι η Ευρωζώνη δεν είναι ολοκληρωμένη» πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Σχετικά άρθρα