Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διαπραγματεύσεις: Δίνει… γη αλλά θέλει… ύδωρ η κυβέρνηση

Διαπραγματεύσεις: Δίνει… γη αλλά θέλει… ύδωρ η κυβέρνηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Δραγασάκης, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ΕΝΦΙΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Νίκος Παππάς, ΦΠΑ - Φόρος Προστιθέμενης Αξίας,

Αποφασισμένη να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις προς τους πιστωτές προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές και να υπάρξει τελικά συμφωνία και να ολοκληρωθούν θετικά οι διαπραγματεύσεις, είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Οι εντολές που έχει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα που βρίσκεται, από χθες Σάββατο, στις Βρυξέλλες, είναι να τονισθούν στους εκπροσώπους των “θεσμών” οι υποχωρήσεις που έχουν γίνει και η βούληση για μια άμεση συμφωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες ήδη ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, κατά τη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα, με τους εκπροσώπους του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κινήθηκε, προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ίδιο αναμένεται να πράξει σήμερα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με επικεφαλής των αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και το Ευκλείδη Τσακαλώτο, που θα έχουν συναντήσεις με τους εκπροσώπους της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αν κάτι δεν πάει στραβά την τελευταία στιγμή.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις όπως:

-Να ανεβάσει λίγο ακόμη το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, αν οι πιστωτές εξακολουθούν την πρόταση της για 0,75% του ΑΕΠ που έχει κατεβάσει την διαφορά με τους πιστωτές στα 800 εκατ. ευρώ και την οποά η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να καλυφθεί με νέα φορολογικά μέτρα.

-Η νέα πρόταση της Αθήνας για το ΦΠΑ προβλέπει χαμηλό συντελεστή 6% όπου θα υπάγονται φάρμακα, βιβλία, θέατρα, μεσαίο συντελεστή στο 13% στον οποίο θα υπάγονται μόνο τα φρέσκα τρόφιμα, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, τα ξενοδοχεία και η εστίαση και υψηλό συντελεστή 23% μετατάσσονται όλα τα επεξεργασμένα – συσκευασμένα τρόφιμα , που σήμερα υπάγονται στο 13% κι αυτό σημαίνει επιβαρύνσεις για το 28% των ειδών διατροφής.
Επιπλέον συζητά και την κατάργηση μειωμένων συντελεστών στο Αιγαίο, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει επιστροφή φόρου για τους μόνιμους κατοίκους.

-Αφήνει τουλάχιστον για το 2015 τον ΕΝΦΙΑ, όπως έχει, με στόχο έσοδα 2,650 δισ. ευρώ.

-Αυξάνει για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και συγκεκριμένα:
Από 12.001 ως 20.000 ευρώ με 0,7%
Από 20.001 ως 30.000 ευρώ με 1,4%
Από 30.001 ως 50.000 ευρώ από το 1,4% ανεβαίνει στο 2%
Από 50.001 ως 100.000 ευρώ ανεβαίνει από το 2,1% στο 4%
Από 100.001 ως 500.000 ευρώ πάει από το 2,8% στο 6%
Για τα μεγαλύτερα εισοδήματα μπαίνει νέος συντελεστής 8%.

-Δεσμεύεται για άμεση επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις που έχουν κέρδη πάνω από 5 εκατ. ευρώ και μάλιστα με υψηλό συντελεστή από 5% μέχρι 10%.

-Στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση δεσμεύεται και για ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, και για σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και με επιπλέον μείωση κατά 10% των συντάξεων για πρόωρες αποχωρήσεις.

Τι ζητά η κυβέρνηση, για αντιστάθμισμα όλων αυτων των παραχωρήσεων της; Απλά την υπόσχεση για διευθέτηση του ελληνικού χρέους με συγκεκριμένες πρακτικές και όχι με “κούρεμα” και την διασφάλιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2016.

Πάντως, οι διεθνείς δανειστές προεξάρχοντος του ΔΝΤ, ζητούν ακόμη περισσότερα για να συναινέσουν σε μια συμφωνία, όπως έσοδα από το ΦΠΑ 2,2 δισ ευρώ, μείωση συντάξεων και κατάργηση ΕΚΑΣ,αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις κλπ., που μεταφράζονται σε νέα μέτρα συνολικά πάνω από 5,8 δισ. ευρώ!

Σχετικά άρθρα