«Κανείς μας δεν θα βάλει την υπογραφή του κάτω από οποιαδήποτε συμφωνία», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνοντας μάλιστα πως «κάποιοι εκ των εταίρων και των θεσμών αναπολούν τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και εκνευρίζονται μαζί μας».
Ο υπουργός Οικονομικών διασαφηνίζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο , ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί συμφωνία που αντιβαίνει στις «κόκκινες» γραμμές που έχει θέσει.
Σε συνέντευξή του στη Real News,ο Γιάνης Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζει πως αισθάνεται ότι έχει πολλά να προσφέρει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών», υποστηρίζει ότι έχει σχέση “συντροφικότητας και φιλίας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και συμπληρώνει ότι δεν έχει τεθεί εκτός διαπραγματευτικής ομάδας, λέγοντας “Δεν ξημεροβραδιάζομαι στο Μαξίμου, στο πλαίσιο της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης επειδή είμαι εκτός ομάδας”.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης ρίχνει βέλη κατά του ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι δεν θα του έκανε εντύπωση «αν επέμενε σήμερα σε απαράδεκτες θέσεις ως δικαιολογία για να αποχωρήσει χωρίς, όμως, να εμποδίσει μια δική μας συμφωνία με τους Ευρωπαίους».
Επισημαίνει ακόμη ότι το Ταμείο αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς έχει παραβιάσει τους κανόνες του συμμετέχοντας στα δύο προηγούμενα μνημόνια.
Ο υπουργός Οικονομικών αφήνει αιχμές και κατά του κ. Σόιμπλε, για τον οποίο υποστηρίζει πως «δεν έχει να προτείνει κάτι που να θεωρεί λύση στο πρόβλημα της ελληνικής κρίσης», ενώ τάσσεται κατά μιας πιθανής παράτασης του προγράμματος επί 9μηνο καθώς, όπως λέει, αυτό επεκτείνει την αβεβαιότητα.
Στη συνέντευξή του ο κ. Βαρουφάκης προτείνει ως λύση για το χρέος δάνειο 30ετίας με σχετικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 1,5% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αγορά από την Αθήνα των ομολόγων που κατέχει σήμερα η ΕΚΤ και άμεση απόσυρσή τους.
Παράλληλα προτείνει την επέκταση της αποπληρωμής των δανείων του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου διασυνδέοντάς το επιτόκιο και τις αποπληρωμές με τον ρυθμό ανάπτυξης.
Ο υπουργός εκτιμά πως το κόστος που θα επιφέρει στους εταίρους τυχόν Grexit ανέρχεται στο 1 τρισ. ευρώ, ενώ ανακοινώνει πως προετοιμάζεται σχέδιο “μικρών και μεγάλων αποκρατικοποιήσεων, θέτοντας ως κόκκινη γραμμή τη ΔΕΗ.