Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Ευρωπαίοι παίζουν το τελευταίο χαρτί και ετοιμάζονται για χρεοκοπία

Οι Ευρωπαίοι παίζουν το τελευταίο χαρτί και ετοιμάζονται για χρεοκοπία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Grexit, Reuters,

Υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισήμως και για πρώτη φορά συζήτησαν το ενδεχόμενο ελληνικής πτώχευσης υποστήριξαν διάφοροι ανώτεροι παράγοντες στο Reuters.

Οι εκπρόσωποι των κρατών που προετοιμάζουν το επόμενο Eurogroup (EwG) ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις τους στην Μπρατισλάβα και έβαλαν στο τραπέζι τρία πιθανά σενάρια:

Το λιγότερο πιθανό πιστεύουν είναι μια επιτυχημένη συμφωνία στο τέλος της εβδομάδας για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα την εκταμίευση δόσεων, ώστε να τηρηθεί η διορία στο τέλος του Ιουνίου.

Το δεύτερο ήταν η παράταση του τρέχοντος προγράμματος, που λήγει αυτόν τον μήνα, τη στιγμή που η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Το τρίτο αφορούσε την πιθανότητα πτώχευσης. Είναι η πρώτη φορά, λένε που τέθηκε το θέμα.

Η συζήτηση σύμφωνα με το ρεπορτάζ ήταν πολύ θεωρητική και δεν κατέληξε σε συμπεράσματα.

Ο Έλληνας αντιπρόσωπος υποστήριξε ότι η Αθήνα θα έκανε τα πάντα για να επιτύχει έγκαιρα μια συμφωνία, είπαν άλλοι. Αυτό θα σήμαινε συμφωνία που θα μπορούσε να εγκριθεί από το Eurogroup στις 18 Ιουνίου.

Αντιπρόσωποι ορισμένων χωρών της ευρωζώνης πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για ένα τρίτο σενάριο, αυτό της ελληνικής χρεοκοπίας.

«Για πρώτη φορά υπήρξε συζήτηση ενός Plan B για την Ελλάδα» σημείωσε δεύτερος αξιωματούχος. Δύο άλλοι επιβεβαίωσαν ότι έγινε μια τέτοια συζήτηση.

Μέχρι τώρα οι παράγοντες της ευρωζώνης είχαν αποφύγει να συζητήσουν μια τέτοια δυνατότητα, ακόμα και σε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών όπως αυτήν της Πέμπτης, παρόλο που μερικές κυβερνήσεις όπως της Γερμανίας είχαν προετοιμαστεί από μόνες τους για αυτήν.

Η συζήτηση ήταν πολύ θεωρητική γιατί το σενάριο της πτώχευσης μιας χώρας της ευρωζώνης εντός της νομισματικής ένωσης θα είναι χωρίς προηγούμενο. Επίσης δεν κατέληξε σε κανένα συμπέρασμα.

Αξιωματούχοι όμως, δήλωσαν πως ένα τέτοιο σενάριο σχεδόν σίγουρα θα περιλαμβάνει την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων για να αποτραπεί εκροή νομίσματος από τη χώρα και μπορεί επίσης να συνεπάγεται την έκδοση παράλληλου νομίσματος (IOU) από την Αθήνα ως εναλλακτική μορφή πληρωμής.

Σχετικά άρθρα