Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

New York Times: Ελλάδα, ένα κράτος… «ζόμπι»

New York Times: Ελλάδα, ένα κράτος… «ζόμπι»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Grexit, ΑΕΠ - Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, Αλέξης Τσίπρας, Γερμανία, Ευρωζώνη, Εφημερίδα New York Times, Χρεοκοπία,

Σε περίπτωση μη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών μέχρι τις 30 Ιουνίου, τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα βγει εκτός ευρώ, σχολιάζουν οι New York Times.

Ο αρθρογράφος του κειμένου παρατηρεί πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες «έχουν βρεθεί κι άλλες φορές σε παρόμοια κατάσταση και τελικά υπήρξε συμφωνία. Αυτή τη φορά όμως, οι διαπραγματεύσεις κρατάνε τέσσερις μήνες τώρα, χωρίς όμως να έχουν λυθεί τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας».

«Για να σπάσει όμως αυτός ο φαύλος κύκλος, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο που θα οδηγήσει την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία σε ανάκαμψη», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times, για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να δημιουργήσουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο που θα οδηγήσει την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία σε ανάκαμψη.

Ενα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: τα 18 άλλα μέρη της ζώνης του ευρώ θα συμφωνούσαν να συγχωρήσουν ή να καθυστερήσουν μερικές από τις αποπληρωμές χρέους της Ελλάδας, το οποίο αντιστοιχεί στο 177% του ΑΕΠ. Ως αντάλλαγμα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει σε αλλαγές που θα αυξήσουν την είσπραξη των φόρων ώστε να γίνει περισσότερο αποτελεσματική και να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, ώστε να καταστεί ευκολότερο το ξεκίνημα νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Όμως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι ηγέτες της Γερμανίας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης να θέλουν να χάσουν μέρος των χρημάτων που έχουν δώσει για να αποπληρωθούν οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, πολλοί εκ των οποίων ήταν τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες των χωρών τους. Σε περίπτωση που τελικά η Ευρωζώνη δεν κάνει την θυσία αυτή, τότε οι συνέπειες που θα υποστεί από ένα Grexit θα είναι μεγαλύτερες.

ImageHandler

Παράλληλα, για να μπορέσει να διεκδικήσει καλύτερους όρους για την αποπληρωμή των δανείων της χώρας του, «ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να προχωρήσει σε μερικές υποχωρήσεις, που βεβαίως δεν θα καλοέβλεπαν πολλά στελέχη του κόμματός του. Αλλά πολλοί ηγέτες της Ευρωζώνης δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και θεωρούν ότι δεν θα προβεί στις αλλαγές αυτές», σχολιάζουν οι New York Times.

Το αν η Ελλάδα όμως θα πρέπει να συνεχίσει σε αυτήν την κατάσταση χρηματοοικονομικού ζόμπι, καθώς , αξιωματούχοι της υπόλοιπης Ευρωζώνης έχουν επιδεινώσει την ελληνική κρίση από τότε που δόθηκε το πρώτο δάνειο, το 2010, απαιτώντας πολιτικές παράλογης λιτότητας, θα εξαρτηθεί επίσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχουν δανείσει χρήματα στην Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα