Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιούνκερ: Στην Ελλάδα δεν έχουν λεφτά ούτε για φάρμακα

Γιούνκερ: Στην Ελλάδα δεν έχουν λεφτά ούτε για φάρμακα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,

Αίσθηση προκαλούν οι νέες δηλώσεις του ΖανΚλοντ Γιούνκερ για την Ελλάδα οι οποίες στάζουν… φαρμάκι!

Ενώ έκανε μεγάλες προσπάθειες ώστε να φανεί καθησυχαστικός αναφορικά με την αποχώρηση των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ, τελικά δεν τα κατάφερε καθώς όπως λέει ο ίδιος μιλά τρεις φορές την εβδομάδα με φίλους του στην Ελλάδα και του λένε ότι «δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν τα φάρμακα».

Ακόμη, καλεί, ουσιαστικά, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τα βγάλει πέρα με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, για τις οποίες δεν ευθύνεται ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ. Επιμένει, δε, να προτάσσει τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, έναντι του πολιτικού.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του προέδρου της Κομισιόν στο γαλλικό ραδιόφωνο «France Culture»:

Σχετικά με την αποχώρηση του ΔΝΤ, παρατήρησε ότι «το ΔΝΤ δεν έφυγε νωρίτερα» και προσέθεσε: «Όσοι φεύγουν, επανέρχονται. Δεδομένου ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη, πρέπει να υπάρχουν και οι τρεις θεσμοί, οπότε κατ’ αρχάς θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο και στη συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο».

Ξεκινώντας τη συνέντευξη, ο δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν κοιμήθηκε καλά χθες (ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει πει ότι το θέμα της Ελλάδας δεν τον αφήνει να κοιμηθεί), με τον κ. Γιούνκερ να απαντά: «Ναι, κοιμήθηκα καλά. Εξέτασα επισταμένα το θέμα, είδα τον Έλληνα πρωθυπουργό για δύο ώρες, αφού τον έχω ήδη δει πάρα πολλές φορές, διατύπωσα μερικές παρατηρήσεις, προτάσεις στις οποίες επικεντρώθηκε η ελληνική κυβέρνηση χθες».

Στην παρατήρηση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός άλλα λέει μαζί του και άλλα όταν επιστρέφει στη χώρα του, εξήγησε: «Αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι αποκλειστικότητα της Ελλάδος… οι πρωθυπουργοί απευθύνονται με διαφορετικές εκφράσεις. Εγώ πάντοτε προσπάθησα να μη μπαίνω σε αυτή τη διελκυστίνδα και να λέω τα ίδια πράγματα με τις ίδιες εκφράσεις παντού. Συνεπώς, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με τη δική του πλειοψηφία, που διαφέρει από τα άλλα κόμματα, γιατί δεν είναι ένα κόμμα, αλλά ένα σύνολο από διαφορετικά κινήματα. Από την πλευρά του πρέπει να βρει τον καλύτερο τρόπο ώστε να πείσει τους οπαδούς του».

– Μήπως του λέτε καμιά φορά «δεν πρέπει να τηρείς τις υποσχέσεις του φίλε Αλέξη»;

– «Όχι, δεν του λέω τέτοια πράγματα» απάντησε ο πρόεδρος της Κομισιόν και προσέθεσε: «Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις υποσχέσεις που δίνει, οι οποίες δεσμεύουν εκείνους τους οποίους τις διατυπώνουν. Δεν υπεισέρχομαι στον ελληνικό εσωτερικό πολιτικό διάλογο. Αυτό είναι ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού Κοινοβουλίου, να κάνουν τα απαραίτητα βήματα σε σχέση με αυτά που έλεγαν στην προεκλογική καμπάνια. Δεν είναι δικό μου πρόβλημα, δεν είναι δική μου ανησυχία, αλλά είναι ένα στοιχείο το οποίο δεν διαφεύγει της παρατήρησής μου».

– Πώς μπορεί να νιώθει κανείς, όταν ένα μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης σε βλέπει σαν τον κόμη δράκουλα, σαν τον στραγγαλιστή των κοινωνιών του Νότου της Ευρώπης και χωρίς ευαισθησία για τα κοινωνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα; ρώτησε ο δημοσιογράφος.

– «Θα περίμενα το ερώτημά σας πιο εμπεριστατωμένο, γιατί σας έχει ξεφύγει ότι είμαι από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στην Ελλάδα, κάτι που είναι επίτευγμα μετά από τα προγράμματα που οι φίλοι Έλληνες χρειάστηκε να εφαρμόσουν, και είμαι μεταξύ εκείνων τους οποίους οι Έλληνες εμπιστεύονται» είπε ο κ. Γιούνκερ.

Σχετικά με την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας, και εάν αυτό θα ήταν η χειρότερη λύση, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε: «Έχω μια μεγάλη έγνοια, τα προγράμματα προσαρμογής που τέθηκαν σε εφαρμογή οδήγησαν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας στο όριο της φτώχειας. Το 25% των Ελλήνων δεν έχουν πλέον ασφάλιση, η ανεργία, και κυρίως των νέων, είναι πολύ αυξημένη, οι Έλληνες είναι δυστυχισμένοι, υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες που είναι κάτω από το όριο της φτώχιας και δεν θέλουν να βλέπουν πλέον την πολιτική λιτότητας να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί».

»Η μόνη δικιά μου έννοια είναι οι Έλληνες, όχι η ελληνική κυβέρνηση, όχι το ελληνικό Κοινοβούλιο. Εγώ όταν λέω ότι η Ελλάδα με εμποδίζει να κοιμηθώ είναι γιατί έχω πολλές επαφές στην Ελλάδα. Τηλεφωνώ τρεις φορές την εβδομάδα σε Έλληνες φίλους για να μου πουν τι συμβαίνει στους δρόμους, “πείτε μου πως ζούνε οι φίλοι σας” και μου λένε δεν έχουν λεφτά για να πληρώσουν τα φάρμακα, οι γυναίκες δεν μπορούν να αγοράσουν φάρμακα -και θα μπορούσα να συνεχίσω τον κατάλογο των προβλημάτων. Συνεπώς, αισθάνομαι πολύ κοντά στους Έλληνες που υποφέρουν».

Σε ένα τελευταίο ερώτημα, εάν φοβάται από μια «ακαμψία» στις θέσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε: «Δεν φοβάμαι τίποτα από την κυρία Μέρκελ. Και θα σας το πω μια και καλή, αλλά είναι ένα μήνυμα που δεν περνάει: η Γερμανία δεν είναι από τις πιο απαιτητικές χώρες απέναντι στην Ελλάδα. Η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Μάλτα ήταν και είναι πάντα πιο απαιτητικές από τη Γερμανία, και για ένα λόγο που θεωρώ κατανοητό: ο κατώτατος μισθός σε αυτές τις χώρες είναι κατώτερος απ’ ό,τι στην Ελλάδα, οι συντάξεις σε ορισμένες από αυτές τις χώρες είναι κατώτερες απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Είναι δύσκολο επομένως το να απαιτήσουμε από τον Σλοβάκο υπουργό Οικονομικών να πάει στο Κοινοβούλιο της Μπρατισλάβα και να ζητήσει την έγκρισή του για ένα πρόγραμμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της Σλοβακίας, η οποία είναι πολύ χειρότερη από την ελληνική πραγματικότητα».

Σχετικά άρθρα