Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας , μετά την δίωρη συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.
Η συνάντηση ξεκίνησε στις 11:00 το βράδυ της Τετάρτης και τελείωσε στη μια τα ξημερώματα της Πέμπτης και πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της γαλλικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.
Τελευταίος εξήλθε από το κτήριο ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά ήταν και ο μόνος που έκανε δήλωσε στην οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί μία βιώσιμη λύση στο ελληνικό ζήτημα.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός , το κλίμα στη συνάντηση ήταν πολύ καλό και φιλικό. «Αποφασίσαμε να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις για να γεφυρωθούν οι διαφορές», συμπλήρωσε.
«Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δοθεί μία βιώσιμη λύση, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει με ασφάλεια στην ανάπτυξη, αλλά και με χρέος βιώσιμο», επεσήμανε.
Μετά το τέλος της συνάντησης, πρώτη αποχώρησε η Γερμανίδα καγκελάριος, χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Γερμανός εκπρόσωπος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των τριών ηγετών Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρας δήλωσε ότι οι τρεις συμφώνησαν στην εντατικοποίηση των συνομιλιών με τους πιστωτές.
Αμέσως μετά αποχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, χωρίς να κάνει επίσημες δηλώσεις, όπως και η κ. Μέρκελ, αλλά με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι προέβη σε μια άτυπη ενημέρωση Γάλλων δημοσιογράφων.
Εποικοδομητική χαρακτήρισαν την συνάντηση πηγές της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφεραν ότι Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρας συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφόρων που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει συμφωνία σε καθαρά πολιτικό επίπεδο δεν φαίνεται να ικανοποιείται, καθώς εκ νέου πηγές της γερμανικής πλευράς τονίζουν ότι απαιτείται συμφωνία των θεσμών.
Το κλίμα αυτό άλλωστε είχε διαφανεί και πριν την τριμερή. Μέρκελ και Ολάντ, προσερχόμενοι στην σύνοδο ναι μεν είχαν δηλώσει την θέληση τους να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα αλλά είχαν αφήσει να εννοηθεί σαφέστατα ότι αυτή θα πρέπει να έχει την σφραγίδα των τεχνοκρατών των λεγόμενων «θεσμών».
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών στενεύει εφόσον η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί , όπως αναμεταδίδουν κυβερνητικοί κύκλοι, μέσα στις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα μέχρι τις 18 του μηνός, οπότε και είναι προγραμματισμένο το επόμενο euroworking group.