Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ θέλουν συμφωνία – Αποδυναμώνουν όμως την πολιτική λύση

Μέρκελ,  Ολάντ και Γιούνκερ θέλουν συμφωνία – Αποδυναμώνουν όμως την πολιτική λύση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Σύνοδος Κορυφής, Φρανσουά Ολάντ,

Τη θέληση τους να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα δηλώνουν Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, με μεγάλο ζητούμενο να παραμένει αν η λύση αυτή θα είναι πολιτική ή θα έχει την σφραγίδα των τεχνοκρατών των λεγόμενων “θεσμών”.

Ενδεικτική της καλής θέλησης που επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, πάντως, είναι η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ , που τόνισε σε δηλώσεις προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής ότι “όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και ο τρόπος”, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρξει αδιέξοδο τι θα γίνει με την Ελλάδα.

Η κ. Μέρκελ, επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η βούλησή της είναι να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και απάντησε απερίφραστα ότι «φυσικά»,και θα δει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Πάντως, κατά την προσφιλή της τακτική δεν παρέλειψε να να σημειώσει ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη συμφωνίας με τους “θεσμούς” δείχνοντας έτσι ότι η όποια απόφαση για λύση στο ελληνικό ζήτημα θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των τεχνοκρατών και δεν θα είναι αμιγώς πολιτική.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ που και αυτό επεσήμανε ότι «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να μην χάσουμε περαιτέρω χρόνο και να μην παρασυρθούμε σε σκέψεις για μη παραγωγικές λύσεις για την Ελλάδα, την ΕΕ και την ευρωζώνη».

Και ο κ. Ολάντ, ήταν ξεκάθαρος ότι πρέπει «να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Μετά τις τοποθετήσεις αυτές, σύμφωνα με πηγές από το Βερολίνο και το Παρίσι, που επικαλούνται τα ξένα πρακτορεία, θεωρείται βέβαιο ότι τελικά θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, στις Βρυξέλλες, θεωρώντας ως πλέον πιθανή ώρα έναρξης της τριμερούς τις 10:30 το βράδυ.

Εκτός των προαναφερόμενων θετικών μηνυμάτων, φαίνεται ότι ένα ακόμη πρόβλημα λύθηκε για την κυβέρνηση, αυτό που άκουγε στο όνομα του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε εμφανιστεί δυσαρεστημένος προσωπικά με την στάση του Έλληνα πρωθυπουργού αλλά και γενικότερα της κυβέρνησης.

O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής συναντήθηκε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρεται σε non paper της ελληνικής κυβέρνησης, και επισημαίνεται ότι η παρεξήγηση έληξε και η συνάντηση τους πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.

«Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και αύριο» αναφέρει η ελληνική πλευρά , σημειώνοντας ότι αυτό αποτυπώνει την προσπάθεια εντατικοποίησης των συνομιλιών προκειμένου να βρεθεί χρυσή τομή μεταξύ των ελληνικών απόψεων και των θέσεων των πιστωτών.

Το καλό κλίμα στην συνάντηση Γιούνκερ- Τσίπρα, επιβεβαιώνουν και πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που μιλούν για μια συνάντηση «εποικοδομητική και φιλική», στην οποία υπήρξε επαναβεβαίωση της πρόθεσης τους να εργαστούν για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Το μεγάλο ζητούμενο παραμένει, πάντως, αν είναι εφικτή η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας, αφού οι πιστωτές δείχνουν να εμμένουν σε μέτρα που η ελληνική πλευρά θεωρεί “κόκκινες γραμμές”.

Σχετικά άρθρα