Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέα πρόταση από το Μαξίμου εξετάζουν οι δανειστές για συμφωνία

Νέα πρόταση από το Μαξίμου εξετάζουν οι δανειστές για συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, Eurogroup, Αθήνα, Αλέξης Τσίπρας, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνική Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, Πιέρ Μοσκοβισί, Τρόικα,

Προς τον κάλαθο των αχρήστων οδεύει η νέα πρόταση της κυβέρνησης που έστειλε η Αθήνα προς τους δανειστές το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Bloomberg, όσοι αξιωματούχοι είδαν την πρόταση της Αθήνας τη χαρακτήρισαν ως αναξιόπιστη.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο MNI, επικαλούμενο πηγές της Ε.Ε, πρόκειται για ίδια σχεδόν πρόταση με την προηγούμενη.

Ένας εκ των αξιωματούχων είπε πως το κείμενο είναι ένα αόριστο αναμάσημα των παλαιότερων προτάσεων και δεν θεωρείται ακόμη αξιόπιστο, ενώ δεύτερος αξιωματούχος ανέφερε πως Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ αξιολογούν ακόμη το κείμενο που έφτασε τα χαράματα.

Η Αθήνα σε μια προσπάθεια να απελευθερώσει κεφάλαια διάσωσης κατέθεσε τρισέλιδη πρόταση.

Το πρακτορείο αναφέρει πως η τρισέλιδη πρόταση αναφέρεται μόνο σε δημοσιονομικούς στόχους. Η Ελλάδα έδωσε επίσης στους πιστωτές της ένα ξεχωριστό σημείωμα, επίσης τρισέλιδο, που ζητάει να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από τον ESM για να αποπληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ύψους 6,7 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει επίσης πρόσβαση στα κεφάλαια διάσωσης που έχουν μείνει στο ΤΧΣ, καθώς και να επιτραπεί στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν περισσότερο βραχυπρόθεσμο χρέος.

Ζητάει χρόνο η Κομισιόν για να μελετήσει τις προτάσεις της Αθήνας

Πιο πολύ χρόνο για μελέτη ζήτησε η Ευρωπαική Επιτροπή ώστε να εξετάσει καλύτερα τα δύο κείμενα που έλαβε το πρωι της Τρίτης.

Μετά τα όσα διέρρευσαν από το Bloomberg, πως οι δανειστές θεωρούν ασαφείς τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο Μαργαρίτης Σχοινάς ξεκαθάρισε ότι οι «νέες προτάσεις των ελληνικών αρχών παραλήφθηκαν νωρίτερα σήμερα και εξετάζονται προσεκτικά».

Ο κ. Σχοινάς τόνισε πως στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαβουλεύσεων, ανταλλάσσονται πολλές και διάφορες προτάσεις, σημειώνοντας πως οι επαφές θα συνεχιστούν σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιολόγησή τους. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι χθες το απόγευμα ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί συναντήθηκε με υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν η ίδια συνάντηση θα επαναληφθεί και σήμερα.

Συνεχίζοντας, τόνισε πως η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται, με βάση τη δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Ερωτηθείς για το αν οι νέες προτάσεις που υπέβαλε η Αθήνα στους Θεσμούς κρίνονται σε γενικές γραμμές ικανοποιητικές, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι οι προτάσεις έφθασαν μόλις σήμερα το πρωί και θα πρέπει να αξιολογηθούν με τη μέγιστη δυνατή προσοχή.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ, ο κ. Σχοινάς τόνισε πως αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτή τη συνάντηση είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την αποστολή δυο συμπληρωματικών κειμένων στην πρόταση που έχει ήδη υποβάλει προς τους θεσμούς, χωρίς να κάνει γνωστό το ακριβές τους περιεχόμενο.

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές «μετά την έκφραση αντίθεσης απ’ όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών, συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει.

Η βασική πρόταση, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, είναι τριών σελίδων και καλύπτει θέματα δημοσιονομικών στόχων καθώς και την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.

Παράλληλα δόθηκε συμπληρωματικό σημείωμα αντίστοιχου μεγέθους για το χρέος. Ζητά να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του ESM για την αποπληρωμή των ομολόγων ύψους 6,7 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Η Ελλάδα θέλει επίσης πρόσβαση στα κεφάλαια που απέμειναν στο ΤΧΣ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την αγορά βραχυπρόθεσμου χρέους και να επιτραπεί στις τράπεζες να απορροφήσουν μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων.

Σχετικά άρθρα