Ευθεία πυρά σε Δικαιοσύνη και Βουλή για συστηματική παρακώλυση της έρευνας του σκανδάλου της Siemens, προκειμένου οι ευθύνες να μην «ακουμπήσουν» πολιτικά πρόσωπα, εξαπέλυσε ο κ. Σήφης Βαλυράκης στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής που ερεύνησε την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της γερμανικής εταιρείας υποστήριξε ότι η Δικαιοσύνη, ενώ εντόπιζε ευθύνες ή ενδείξεις ευθυνών πολιτικών προσώπων, δεν έστελνε το φάκελο στην Βουλή.
«Διαχρονικά το σκάνδαλο αντιμετωπίζεται με αρνητική διάθεση από τη Δικαιοσύνη» είπε, για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Υπάρχει ακινησία απαράδεκτη από τη Δικαιοσύνη και αρνήσεις έρευνας από το Κοινοβούλιο, με το πρόσχημα ότι, εφόσον ερευνά η Δικαιοσύνη, η Βουλή δεν μπορεί να κάνει τίποτα».
«Η Siemens ήταν το κράτος» ανέφερε ο κ. Βαλυράκης, για να δείξει ότι η εταιρεία ήταν υπεράνω κυβερνήσεων.
«Από το 1993 η Δικαιοσύνη ερευνά υποθέσεις όπως του ΟΤΕ, του C4I κ.ά. Ενώ βρίσκεται μπροστά σε πολιτικά πρόσωπα, όχι μόνο δεν τα στέλνει στη Βουλή, αλλά αποφεύγει να αφήσει να διαρρεύσει η πληροφορία» σημείωσε, για να συμπληρώσει: «Δεν το κάνει και προσπαθεί να παρατείνει το χρόνο έρευνας και, όπου μπορεί, βάζει τα βουλεύματα στο αρχείο. Αυτή είναι η συμπεριφορά της Δικαιοσύνης».
Ο ίδιος σημείωσε ενδεικτικά πως «ο κ. Ζαγοριανός τιμωρήθηκε, διότι δεν έδινε τη δικογραφία της Siemens στους κατηγορούμενους, για να μην διαρρεύσει ότι εκεί υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα».
Αναφορικά με το πολιτικό προσωπικό, είπε ότι για «πρώτη φορά ήρθε η υπόθεση το 2006, αλλά η Ολομέλεια αρνήθηκε να συστήσει Εξεταστική. Το ίδιο έγινε και το 2008 και το 2009. Το 2010 κάναμε την Επιτροπή, το πόρισμα της οποίας όμως, που ζητούσε περαιτέρω διερεύνηση συγκεκριμένων προσώπων, απορρίφθηκε».
Αναφορικά με τη ζημιά του ελληνικού Δημοσίου, υποστήριξε ότι «η ζημιά είναι ασύλληπτη και με μυθικές παραμέτρους», ενώ σημείωσε ότι για κάθε προμήθεια υπήρχε μίζα 10%.