Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές μπορούν να περιμένουν ως και το Φθινόπωρο για να σφραγίσουν μια τρίτη συμφωνία διάσωσης για την χώρα, εκτιμά η Wall Street Journal.
Όπως μεταδίδει η αμερικάνικη εφημερίδα, μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για «πακετάρισμα» των δόσεων προς το ΔΝΤ, η πρώτη μεγάλη πληρωμή είναι στις 30 Ιουνίου, όταν πρέπει να καταβάλλει 1,6 δισ. ευρώ.
Για το λόγο αυτό αναμένεται ένα «staff-level agreement» ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς ως το Eurogroup στις 18 Ιουνίου.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να εγκρίνουν τους όρους που θα συνοδεύουν μια νέα παροχή βοήθειας και την παράταση του προγράμματος πέρα από τις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με την WSJ, μια παράταση θα κρατήσει ως τον Σεπτέμβριο και πιθανότατα ως τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με την WSJ, από την στιγμή που οι Έλληνες αξιωματούχοι υποστήριζαν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα πως έχουν αρκετά χρήματα για να κάνουν τουλάχιστον δύο πληρωμές στο ΔΝΤ τον Ιούνιο, μπορεί να υποθέσει κανείς πως η Ελλάδα έχει ακόμα περίπου 600 εκατ. ευρώ στο ταμείο της. Μαζί με τα επιπλέον 5,4 δισ. ευρώ, το συνολικό μαξιλάρι ρευστότητας θα ανέβει στα 6 δισ. ευρώ, ποσό υπεραρκετό για την πληρωμή των 1, 6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ τον Ιούνιο, όπως και των 450 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο τον Ιούλιο και των 3,4 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα. Στο τέλος Ιουλίου η κυβέρνηση θα έχει μείνει με 550 εκατ. ευρώ.
Η επόμενη μεγάλη πληρωμή δανείου είναι στις 20 Αυγούστου, τα 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με την WSJ, υπάρχει η πιθανότητα ο κ. Τσίπρας να χάσει την στήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού και να αναγκαστεί να βασιστεί στις ψήφους της αντιπολίτευσης. Κάτι τέτοιο θα ανάγκαζε τον πρωθυπουργό να δημιουργήσει μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας ή να προκηρύξει εκλογές, πιθανότατα στις 5 Ιουλίου. Το πιθανότερο είναι πως ο κ. Τσίπρας θα κέρδιζε τις εκλογές αυτές και θα συγκροτούσε έναν νέο συνασπισμό με λιγότερο σκληροπυρηνικούς βουλευτές, που θα είχαν την βούληση να στηρίξουν τις προσπάθειες του να κρατήσει την χώρα στην ευρωζώνη, σημειώνει το δημοσίευμα.