Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μαραθώνια διαβούλευση Τσίπρα – Γιούνκερ με… εμμονές και απαιτήσεις

Μαραθώνια διαβούλευση Τσίπρα – Γιούνκερ με… εμμονές και απαιτήσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,

Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε μόνο το πρώτο μέρος της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που ξεκίνησε στις 21:30 το βράδυ της Τετάρτης.

Αμέσως μετά οι δυο άνδρες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους σε δείπνο εργασίας, που μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας δεν είχε ολοκληρωθεί.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αλλά και όπως δείχνει ο μεγάλος χρόνος των συνομιλιών οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή.

Όπως είχε ήδη γράψει το Tribune.gr, είναι εμφανές ότι η συζήτηση δεν περιορίστηκε μόνο στην ανάλυση από μέρους του Αλέξη Τσίπρα στην ελληνική πρόταση για συμφωνία, αλλά προφανώς επεκτάθηκε και στις προτάσεις των δανειστών και στα όσα συμφώνησαν οι Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γιούνκερ έχει θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την απαίτηση της Κομισιόν για ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, ενώ επιχειρείται να γίνει ένας συγκερασμός θέσεων με προσθήκες στο ελληνικό κείμενο για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν , όμως, ότι ο κ. Γιούνκερ έκανε δυσάρεστη έκπληξη στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς του μετέφερε τις θέσεις των “θεσμών” που επιμένουν σε 2 συντελεστές στον ΦΠΑ (23% και 11%), μείωση κύριων συντάξεων, περικοπές στις επικουρικές,κατάργηση ΕΚΑΣ, απελευθέρωση απολύσεων, και ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια (ΔΕΗ).

Αν οι πληροφορίες αληθεύουν θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει σήμερα οποιαδήποτε συμφωνία, αν και στόχος ήταν σήμερα να κλείσει με πολιτική απόφαση του πρωθυπουργού το 90% των μέτρων που οφείλει να πάρει η κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Σημειώνεται ότι στην συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ , από ελληνικής πλευράς παρευρίσκονταν οι κ.κ. Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, που επικαλείται η Wall Street Journal, αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση, ακολούθησε δείπνο, στο οποίο συμμετείχε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Εφόσον όμως Τσίπρας και Γιούνκερ καταλήξουν σε συμφωνία, τότε ο κύριος Ντάισελμπλουμ θα το ανακοινώσει και θα ορίσει ημερομηνία σύγκλησης έκτακτου Eurogroup, προκειμένου να επικυρωθεί.

Σχετικά άρθρα