Την πιθανότητα να έχει ήδη αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας την επιστροφή της χώρας στη δραχμή, προτιμώντας αυτήν την εξέλιξη από το να προδώσει τις αρχές του κόμματός του, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph.
Όπως επισημαίνει το άρθρο των Ambrose Evans – Pritchard και Szu Ping Chan με τίτλο «H ελληνική χρεοκοπία πλησιάζει ενώ οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν τελεσίγραφα», η αναμέτρηση της χρεωμένης χώρας με τους πιστωτές της γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη.
Οι δανειστές στης χώρας μόλις ολοκλήρωσαν ένα πακέτο προτάσεων για συμφωνία υπό τη μορφή τελεσίγραφου «take-it-or-leave-it», ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να υποβάλλει νωρίτερα τις δικές του προτάσεις, δηλώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ εκ των προτέρων πως δεν θα γίνουν αποδεκτές από τους τεχνοκράτες.
Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους της Telegraph, μία φράση που χρησιμοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ενδεικτική των προθέσεών του.
Συγκεκριμένα, λέγοντας ότι «η απόφαση εναπόκειται πλέον στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης», ο Τσίπρας φαίνεται αποφασισμένος να δείξει, έστω και μόνο στους ίδιους τους Έλληνες, ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να ελέγχει τη μοίρα της.
«Δεν περιμένουμε από αυτούς να καταθέσουν το δικό τους σχέδιο σε εμάς. Η Ελλάδα είναι αυτή που καταθέτει προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχει μία αυξανόμενη ανησυχία ότι ένα μεγάλο μέρος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ -ίσως και ο ίδιος ο Τσίπρας- έχουν πειστεί ότι αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία με ανεκτούς όρους και έχουν ήδη αποφασίσει τη χρεοκοπία της χώρας και την επιστροφή στη δραχμή, προτιμώντας αυτήν την εξέλιξη από το να προδώσουν τις αρχές τους», αναφέρει το δημοσίευμα.
Εάν ισχύει αυτό, η στρατηγική τους αποσκοπεί στο να προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν την οριστική ρήξη, πείθοντας την ελληνική κοινή γνώμη ότι το Grexit επιβλήθηκε στη χώρα», προσθέτουν οι Βρετανοί αναλυτές.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Oxford Economics, Gabriel Sterne, η επικρατούσα θεωρία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει συνεχώς λάθη και οδεύει προς την καταστροφή είναι τελείως επιφανειακή, γιατί εκλαμβάνει ως δεδομένο ότι ο Τσίπρας θέλει πάση θυσία να μείνει στο ευρώ, κάτι που ίσως να μην ισχύει.