Οι δανειστές της Ελλάδας άμβλυναν τις διαφορές τους και ελπίζουν να συμφωνήσουν σε ένα τελικό κείμενο που θα περιγράφει τι αναμένεται από την Ελλάδα, αναφέρει ρεπορτάζ του Πέτερ Σπίγκελ στους Financial Times.
Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος, οι ηγέτες των θεσμών που συναντήθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ άφησαν τους τεχνοκράτες να καταλήξουν στο τελικό κείμενο που θα παρουσιάσουν στον Α. Τσίπρα ως βάση για μια πολιτική συμφωνία στην οποία ελπίζουν να καταλήξουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Σύμφωνα με αξιωματoύχους που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις στο Βερολίνο, υπάρχουν ακόμη διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Κομισιόν αναφορικά με το αν η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τους φιλόδοξους στόχους για το προωτογενές πλεόνασμα που αναμένεται να περιληφθούν σε ένα συμφωνημένο κείμενο.
Το ΔΝΤ παραμένει επιφυλακτικό και εξακολουθεί να ζητά διαβεβαιώσεις ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος εάν δεν συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και δεν επιτευχθούν οι στόχοι.
Αξιωματούχοι ελπίζουν ότι ένα τελικό κείμενο το οποίο θα περιγράφει το τι αναμένεται από την Αθήνα μπορεί να συμφωνηθεί μέχρι την Τρίτη, αναφέρει ο Σπίγκελ.
Οι αξιωματούχοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα παρουσιάσουν την πρόταση στον Α. Τσίπρα κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης ή μιας τηλεδιάσκεψης.
Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουν ότι μια πολιτική συμφωνία πάνω στις αρχές μπορεί να γίνει πριν η Αθήνα έλθει αντιμέτωπη με την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ την Παρασκευή, ενώ μια πλήρης staff-level συμφωνία μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανησυχούσαν ότι παρά μια πιθανή συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς, η Ελλάδα μπορεί να μην είναι πρόθυμη να αποδεχθεί την κοινή στάση.
Το κείμενο -ανέφεραν- θα περιλαμβάνει μέτρα στα οποία η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμφωνήσει και ότι οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και των δανειστών της ευρωζώνης δεν παραμένουν μεγάλες.
Σύμφωνα με ανώτατα ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλούνται οι FT, το κείμενο είναι πιθανόν να απαιτεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1%, ενώ όσον αφορά τον μεσοπρόθεσμο στόχο το συζητήθηκε να κυμανθεί περίπου στο 3,5%.
Ακόμη -αναφέρει ο Σπίγκελ- οι δανειστές εξετάζουν ένα σχέδιο για να βγάλει την Αθήνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επειδή ο χρόνος τελειώνει για να συμφωνήσουν σε ένα νέο πακέτο διάσωσης, μόλις λήξει το υπάρχον στο τέλος του μήνα.
Ένα πλάνο που βρίσκεται υπό εξέταση θα ήταν να παραταθεί το υπάρχον πακέτο διάσωσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ακόμη και μετά από την επίτευξη συμφωνίας έτσι ώστε η ΕΚΤ να μπορεί να παρέχει έκτακτη ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Επιπρόσθετα 10.9 δισ. που προορίζονταν για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών θα «αναπροσδιορίζονταν» ως συμβατικό πακέτο διάσωσης, το οποίο θα μπορούσε η Αθήνα να χρησιμοποιήσει η Αθήνα για να αποπληρώσει τις δύο λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.