Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε το… μπαλάκι στους δανειστές (βίντεο)

Ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε το… μπαλάκι στους δανειστές (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βίντεο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Τρόικα,

Με αναφορές στη… γερμανική Realpolitik ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε τη Δευτέρα την πρότασή της για συμφωνία στους Θεσμούς, προαναγγέλλοντας παράλληλα υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά και δυσκολίες την επομένη της διαπραγμάτευσης.

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις χθες το βράδυ, η κυβέρνηση δεν περιμένει τους δανειστές να της καταθέσουν ένα σχέδιο. Θέσαμε στους θεσμούς χθες το βράδυ το ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Είναι πλέον στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης που εκλέγονται και λογοδοτούν στους λαούς τους για τις αποφάσεις τους, εάν θα διαιρεθεί η Ευρώπη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, για μία ακόμη φορά άφησε ανοιχτό το παράθυρο ρήξης με τους δανειστές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κόσμος γνωρίζει ότι όποια και αν είναι η επόμενη ημέρα της διαπραγμάτευσης θα έχει δυσκολίες. Στόχος είναι να τις ξεπεράσουμε όλοι μαζί».

Ο Αλέξης Τσίπρας, μία ημέρα μετά την πενταμερή Σύνοδο για το ελληνικό ζήτημα, επιχείρησε για μία ακόμη φορά να φέρει τους Ευρωπαίους ηγέτες προ των ευθυνών τους, βάζοντας το δίλημμα «διαίρεση της Ευρώπης ή Ευρώπη της αλληλεγγύης».

«Το δίλημμα είναι ανάμεσα σε μια ρεαλιστική εξόδου ή στη διαίρεση ακολουθώντας το δόγμα του Καίσαρα: διαίρει και βασίλευε. Είμαι αισιόδοξος, πιστεύω ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα δει με σεβασμό τις θέσεις μας και θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, πετώντας εκ νέου το μπαλάκι μίας πολιτικής λύσης στους Ευρωπαίους ηγέτες, σε μία προσπάθεια να προλάβει τυχόν τελεσίγραφο τύπου «take it or leave it» από την πλευρά των Θεσμών.

«Πιστεύω ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα προσχωρήσει στο ρεαλισμό για να ατενίζουμε όλοι με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση κινείται πάντα έχοντας κατά νου ότι ο κόσμος θέλει λύση και όχι συμφωνία και δεν θέλει να γυρίσει στο χθες των σκληρών μνημονίων. Στόχος μας είναι να βάλουμε το λιθαράκι μας για μία Ευρώπη της αλληλεγγύης και όχι της υποτέλειας”.

Όσον αφορά στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «όλη η Ελλάδα πια γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται. Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, διαπραγματευόμαστε με σχέδιο, με στρατηγική. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πρέπει να είναι περήφανοι για την προσπάθεια που γίνεται και για το γεγονός ότι η Ελλάδα στέκεται σε αντίξοες συνθήκες και διεκδικεί τα δίκια της».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι το υπουργείο Παιδείας μαζί με το Υγείας θα κρίνει αν η κυβέρνηση πέτυχε ή δεν πέτυχε τους στόχους της στο τέλος της τετραετίας.

Ζήτησε δε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, να γίνει προγραμματισμός και σε μηνιαία βάση να γίνεται απολογισμός.

Ένα από τα θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση, είναι πως θα επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και θα περιορίσουμε την μετανάστευση του επιστημονικού δυναμικού, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «ένας μεγάλος στόχος είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι νέοι άνθρωποι να μείνουν και να προσφέρουν στην χώρα. Η Παιδεία, ο πολιτισμός και η έρευνα είναι οι τομείς που θα κρίνουν την ικανότητα της κυβέρνησης να κάνει τομές. Δεν ήλθαμε να αναπράγουμε μοντέλα του παρελθόντος αλλά για να ανατρέψουμε κατεστημένα».

Σχετικά άρθρα