Οι συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της ομάδας των G7 στη Δρέσδη, που έχουν στο επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με το Bloomberg, κινδυνεύουν να επισκιαστούν από το καυτό θέμα της Ελλάδας.
«Αν δεν κάνεi η σύνοδος μία αποφασιστική κίνηση, τότε θα είναι οι άλλες ευρωπαϊκές σύνοδοι ή η G20 που ασκούν επιρροή», δήλωσε οικονομολόγος της τράπεζας Credit Suisse Group στο Λονδίνο.
Ήδη από το 2009 οι σύνοδοι των G7 άρχισαν να χάνουν το νόημά τους, όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι ομόλογοί του δήλωσαν στη σύνοδο των G20 στο Πίτσμπουργκ θα πρέπει να είναι αυτή το κύριο βήμα για την καθοδήγηση της παγκόσμιας οικονομίας.
«Η G20 απέκτησε αίγλη σε μία περίοδο, όπου υπήρχε ενότητα μεταξύ των χωρών να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και είναι το καλύτερο βήμα για τη συζήτηση θεμάτων, όπως το περιβάλλον», δήλωσε οικονομολόγος της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη, προσθέτοντας ότι «τώρα, που υπάρχουν πάλι ανταγωνιστικές ατζέντες, οι μικρότερες ομάδες, όπως η G7, μπορεί να είναι πιο ομοιογενείς».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η σύνοδος της G7 που άρχισε χθες στη Δρέσδη και ολοκληρώνεται αύριο, και σύμφωνα με τα όσα ακούγονται φαίνεται ότι θα βρεθεί για άλλη μία φορά στο επίκεντρο της προσοχής. Αντί να αναλωθεί σε μία συζήτηση πίσω από κλειστές πόρτες και ένα ανούσιο ανακοινωθέν, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο θα παρακολουθήσουν ένα τρίωρο συμπόσιο, στο οποίον τον τόνο θα δώσουν διάσημοι οικονομολόγοι, όπως ο Νουριέλ Ρουμπινί.