Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προκαλούν οι Ευρωπαίοι: Ανοησίες ότι γράφουμε τη συμφωνία!

Προκαλούν οι Ευρωπαίοι: Ανοησίες ότι γράφουμε τη συμφωνία!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Reuters, Αλέξης Τσίπρας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, Ευρωπαϊκή Επιτροπή,

Κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών ξέσπασε για το αν γράφεται ή όχι η συμφωνία.

Κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) θα αρχίσει να γράφεται από σήμερα, για να απαντήσει άμεσα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν λέγοντας ότι δουλεύουμε σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. «Εργαζόμαστε πολύ εντατικά για να διασφαλίσουμε μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Ακόμα δεν είμαστε εκεί», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόφσκις, δήλωσε ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της δεν έχουν φτάσει ακόμα στο σημείο να ξεκινήσουν την συγγραφή μιας συμφωνίας, αντιδρώντας άμεσα σε σχόλια πηγών του Μεγάρου Μαξίμου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε ερώτηση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων ο κ. Ντομπρόφσκις απάντησε: «Εργαζόμαστε πολύ εντατικά για να διασφαλίσουμε μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Ακόμα δεν είμαστε εκεί».

Αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο υπό το καθεστώς ανωνυμίας, χαρακτήρισε τις διαρροές από το Μαξίμου «ανοησίες». Δεύτερος αξιωματούχος σχολίασε: «Μακάρι να ήταν αλήθεια»

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός έστειλε τα δικά του μηνύματα μετά την σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Όπως είπε «είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μια συμφωνία. Αυτή η συμφωνία θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία». Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα αλλά ξεκαθάρισε ότι «χρειάζεται όμως να κλείσουμε όλοι τα αυτιά στις Κασσάνδρες, τους κινδυνολόγους».

Όπως μετέφεραν νωρίτερα πηγές του Μεγάρου Μαξίμου στο Brussels Group ξεκινούν σήμερα οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας [Staff Level Agreement], συμπληρώνοντας ότι θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η πρόσφατη συμφωνία στη Ρίγα της Λετονίας.

Σύμφωνα με τους ίδιους οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.

Το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.

β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.

γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.

δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις [χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα] και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις.

Παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς. Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά.

Η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα.

Σχετικά άρθρα