“Το mail Χαρδούβελη, μπροστά σε όσα προτείνει η κυβέρνηση, είναι νοσταλγική ανάμνηση”, υποστήριξε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι οδηγεί την χώρα σε νέο σκληρό μνημόνιο, ενώ η δική του κυβέρνηση όπως είπε τα είχε νοικοκυρέψει όλα και η χώρα είχε αρχίσει να βγαίνει στις αγορές.
«Η Ν.Δ. δεν έχει το δικαίωμα να δώσει λευκή επιταγή», ξεκαθάρισε ο Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για την επικείμενη συμφωνία. «Θα μιλήσουμε για τη συμφωνία όταν τη δούμε και αν υπάρξει», επεσήμανε.
«Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να υπάρξει συμφωνία για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, αλλά θέλουμε συμφωνία που να διασώζει την ανάκαμψη, να οδηγεί σε ανάπτυξη, όχι συμφωνία – φοροκαταιγίδα», τόνισε, ενώ εξήγησε ότι η παράταξή του βλέπει μόνο το συμφέρον της χώρας. Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ δεν άφησαν τη χώρα να τεθεί εκτός Ευρώπης.
Ο κ. Σαμαράς παρατήρησε ότι «φτάσαμε να ακούμε από υπουργούς ότι τον Ιούνιο δεν θα πληρωθεί το ΔΝΤ», αναφερόμενος σε δήλωση του κ. Βούτση.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πάψει να παραμένει αιχμάλωτος στις ακραίες συνιστώσες του αν δεν θέλει να ταυτίσει το όνομά του με τη μεγαλύτερη καταστροφή της χώρας, όπως είπε.
«Αν φοβάται ότι οι βουλευτές του δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία που θα φέρει, μπορεί να προσχωρήσει στη μεγάλη λαϊκή συνεννόηση για αλλαγή πολιτικής. Η χώρα δεν αντέχει εκλογές ή δημοψήφισμα. Πρέπει ο κ. Τσίπρας να παραδεχτεί τα ψέματα του και να αλλάξει πολιτική για να μην πάει η χώρα στα βράχια», πρόσθεσε.
Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς, «δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα να πάει στα βράχια, ούτε να πάει σε διπλό νόμισμα. Είμαστε ανοιχτοί για μεγάλη εθνική συνεννόηση για αλλαγή πολιτικής».
Αναφερόμενος στον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης, τόνισε ότι στόχος ήταν να πάρει η χώρα 9 δισ. φέτος από τις αγορές, αλλά εκτίμησε ότι η έξοδος σε αυτές είναι πλέον αδύνατη λόγω της ανόδου των επιτοκίων. «Ήμασταν μαζί με Πορτογαλία και Ιρλανδία, αλλά σήμερα εκείνες βάζουν αρνητικό επιτόκιο στα ομόλογά τους, ενώ εμείς πρέπει να βάλουμε επιτόκιο 30%», συμπλήρωσε.
«Δεν στεκόμαστε απέναντί τους εκδικητικά αλλά η περιπέτεια αυτή πρέπει να τελειώσει. Είμαστε η παράταξη της ευθύνης, η παράταξη που ενώνει», κατέληξε.