Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Όλοι θέλουν να τελειώνουν με την Ελλάδα – Στη Ρίγα ο Αλέξης Τσίπρας

Όλοι θέλουν να τελειώνουν με την Ελλάδα – Στη Ρίγα ο Αλέξης Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ, Αντώνης Σαμαράς, Γερμανία, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Λετονία, Σύνοδος Κορυφής, Φρανσουά Ολάντ,

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη, που έχει συγκαλέσει η λετονική προεδρία στην Ρίγα, έχει στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών το ουκρανικό ζήτημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύει σε επαφές που θα καλλιεργήσουν ένα θετικό κλίμα για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και θα επιταχύνουν το κλείσιμο της συμφωνίας μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Στην ελληνική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής συμμετέχουν και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θοδωρής Μιχόπουλος.

Έχοντας στις βαλίτσες του την πρόοδο σε επίπεδο διαπραγματεύσεων τεχνικών κλιμακίων και με το μυαλό στην τριμερή με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει το πρωί της Πέμπτης στη Ρίγα της Λετονίας για την Σύνοδο Κορυφής που ή θα δώσει το πράσινο φως για μία άμεση λύση μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ή θα βάλει τη χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς.

Τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην τετράμηνη διαπραγμάτευση χαρακτηρίζονται σημαντικά, με το Μέγαρο Μαξίμου να τονίζει ότι βρισκόμαστε προ των πυλών της συμφωνίας.

Με την ελληνική κυβέρνηση να έχει διαμηνύσει ανοιχτά ότι η δόση του ΔΝΤ, η οποία πρέπει να αποπληρωθεί στις 5 Ιουνίου, δεν μπορεί να πληρωθεί, καθώς δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα ταμειακά διαθέσιμα, ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύει σε μία συνολική λύση – «σκούπα» για την Ελλάδα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο ηγετών, που θα άρει με πολιτική παρέμβαση τα όποια αγκάθια παραμένουν μεταξύ των δύο πλευρών σε επίπεδο τεχνικής διαπραγμάτευσης.

Βάση της συζήτησης που θα έχουν οι τρεις πλευρές, από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι θα είναι το προσχέδιο Γιούνκερ, το οποίο παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης και της Κομισιόν, από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι είναι υπαρκτό και αποτελεί τον πυλώνα των διαπραγματεύσεων, πάνω στον οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να στηρίξει μία τελική λύση.

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η πρωτοβουλία Γιούνκερ βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων και δη της ελληνικής κυβέρνησης που «βλέπει» μία σολομώντεια λύση διαχειρίσιμη στο εσωτερικό καθώς μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο του «έντιμου συμβιβασμού» που επιδιώκει.

Η ταύτιση των θέσεων για ένα οπισθοβαρές πρόγραμμα με πρόβλεψη για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα δύο πρώτα χρόνια καθιστά για την ελληνική κυβέρνηση το σχέδιο Γιούνκερ εξαιρετικά «θελκτικό» καθώς εξασφαλίζεται πολιτικός χρόνος για την διεξαγωγή και ολοκλήρωση του προγράμματός της παράλληλα με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που θα μπορέσουν να οδηγήσουν στην ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια ώρα τα μέτρα που προβλέπονται είναι υπαρκτά (ΦΠΑ, έκτακτη εισφορά, ΕΝΦΙΑ, κα) αλλά εκτιμάται ότι δεν αποτελούν απροσπέλαστα εμπόδια.

Σε εξέχουσα θέση στην τριμερή με Μέρκελ και Ολάντ αναμένεται να τεθεί και το θέμα της ανάπτυξης, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να συνδυάσει το όποιο πρόγραμμα – λύση με ένα σαφές αναπτυξιακό πρόσημο για την ελληνική οικονομία μέσα από κάποιο ειδικό «πακέτο» καθώς και με την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους για την βιωσιμότητα του.

Με την ίδια διάθεση για μία οριστική λύση, παρά τις προσπάθειες ναρκοθέτησης των διαπραγματεύσεων που καταγγέλλουν από την κυβέρνηση δείχνοντας τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσέρχονται την ίδια ώρα και οι άλλες δύο πλευρές της τριμερούς, με την Άνγκελα Μέρκελ μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg να ετοιμάζει διάγγελμα για την ανάγκη στήριξης προς την Ελλάδα.

Η προϋπόθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου, είναι να έχει πειστεί η ίδια ότι η Αθήνα έχει κάνει αρκετά ώστε να προκύψει μία συμφωνία που να μπορεί να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο, την ώρα που συναντά σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός της για μία νέα βοήθεια στην Ελλάδα.

Επιπλέον, αναμένεται να υπάρξουν επαφές και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Το δείπνο εργασίας είναι προγραμματισμένο για απόψε στις 8.

Στην τριμερή συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ θα κριθούν πολλά. Και κυρίως εάν οι δυο ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας έχουν την θέληση να ξεμπλοκάρουν το θέμα της Ελλάδας και να σταματήσουν το μαρτύριο της σταγόνας που διαρκεί εδώ και 4 μήνες.

Οι πληροφορίες θέλουν την Γερμανίδα Καγκελάριο να εμφανίζεται αποφασισμένη να θέσει τελεσίγραφο στον Αλέξη Τσίπρα αφού όλες οι πλευρές την πιέζουν να τελειώνουμε την Ελλάδα.

Στη Ρίγα και ο Σαμαράς

Ενδιαφέρον όμως υπάρχει και για το ταξίδι του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Ρίγα, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Από τη Συγγρού δεν έχουν επιβεβαιωθεί προγραμματισμένες συναντήσεις του κ. Σαμαρά με Ευρωπαίους ηγέτες αλλά λέγεται πως στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει πολλές επαφές και θεωρείται πολύ πιθανό να συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Στο επίκεντρο των επαφών αυτών και όχι μόνο θα βρεθεί η στάση που σχεδιάζει να τηρήσει η Νέα Δημοκρατία απέναντι σε μία ενδεχόμενη συμφωνία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα κόμματα- μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν θα ήθελαν η Νέα Δημοκρατία, μέλος του ΕΛΚ από την Ελλάδα, να εμφανιστεί με διαφορετική γραμμή. Αυτό συνέβη πριν το 2011 και η Νέα Δημοκρατία είχε βρεθεί σε κατάσταση απομόνωσης από τους εταίρους της στο ΕΛΚ.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος την Τρίτη, όπου υπογραμμιζόταν η ανάγκη «η εκκρεμότητα (σύναψης συμφωνίας) να ολοκληρωθεί άμεσα» και σημειωνόταν πως η Νέα Δημοκρατία «δεν μπορεί να εκφράσει άποψη επί μιας ανύπαρκτης ακόμα συμφωνίας».

Σχετικά άρθρα