Απόρρητη επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία την ενημερώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τη δόση των 750 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου εάν δεν αρθούν οι περιορισμοί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής».
Την ύπαρξη της επιστολής φέρεται να αποκάλυψε η ίδια η Λαγκάρντ κατά την ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, την περασμένη Πέμπτη, σχετικά με την Ελλάδα από τον Πολ Τόμσεν.
Την επιστολή επιβεβαίωσαν και κύκλοι του Μαξίμου, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι ο πρωθυπουργός παρουσίασε στην επικεφαλής του ΔΝΤ, την οικονομική εικόνα της χώρας εκείνη τη στιγμή, αποτέλεσμα της έλλειψης ρευστότητας.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής» «η δόση καταβλήθηκε εγκαίρως χάρη στη χρήση αποθεματικών SDR (το ειδικό «αντι-νόμισμα» που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ) που είχε η χώρα μας.
Η επόμενη δόση προς το Ταμείο, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου.
Συνολικά τον Ιούνιο η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει πάνω από 1 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ».
Στην εν λόγω συνεδρίαση του ΔΝΤ κυριάρχησαν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, ο κίνδυνος μη αποπληρωμής των δόσεων από την Ελλάδα με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία.
Καθώς και οι λόγοι για τους οποίους δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.
Σχετικά με το ενδεχόμενο μη πληρωμής, που ήγειρε η επιστολή Τσίπρα, συμφωνήθηκαν τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν.
Πρώτο ζητούμενο θα είναι να γίνουν κατανοητές οι προθέσεις της Αθήνας.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να μελετηθούν οι νομικές συνέπειες μιας χρεοκοπίας αλλά και η «αναβολή» του κινδύνου πτώχευσης, με δεδομένο ότι ο μηχανισμός ESM μπορεί να απαιτήσει επιστροφή δανείων που έχει δώσει στην Ελλάδα αν το ΔΝΤ καταγγείλει μη πληρωμή (συνήθως η καταγγελία γίνεται μετά από μια περίοδο χάριτος ενός μηνός).
Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, αναφέρθηκε πως δεν είναι γνωστό το πώς θα αντιδράσει η ΕΚΤ, η οποία παρέχει έκτακτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA.
Η επιστολή Τσίπρα σε Lagarde
Από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο γνώριζαν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα δεν επαρκούν για το σύνολο της καταβολής των υποχρεώσεων στο εσωτερικό ακόμα και για τον τρέχοντα μήνα.
Και μπορεί να βρέθηκε η φόρμουλα για την καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ από τον ειδικό λογαριασμό, αλλά με επιστολή του ο πρωθυπουργός στην Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι αν η ΕΚΤ δεν ανοίξει την στρόφιγγα παρέχοντας ρευστότητα η Ελλάδα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
Αυτή η επιστολή, αλλά και οι δυο τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο πρωθυπουργός με την Κριστίν Λαγκάρντ τον προηγούμενο μήνα, βρέθηκε στο επίκεντρο της κατ΄ ιδίαν συνάντησης που είχαν η διευθύντρια του ΔΝΤ με τον Μάριο Ντράγκι, παρουσία του καλού γνώστη των ελληνικών δεδομένων, πρώην μέλους της τρόικα, Πολ Τόμσεν.
Στη σύσκεψη αυτή που έγινε το βράδυ της Πέμπτης, ο Πολ Τόμσεν έσταξε δηλητήριο λέγοντας πως η ελληνική πλευρά δεν συνεργάζεται, δεν δίνει στοιχεία, δεν επιθυμεί αξιολόγηση και πως οι αντιπροτάσεις της έχουν σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, και ο Μάριο Ντράγκι επέμεινε πως το καταστατικό λειτουργίας της ΕΚΤ δεν επιτρέπει να κάνει τα στραβά μάτια στις ελληνικές απαιτήσεις.
«Οι θεσμοί έχουν εμμονές» – Ζητούν μνημόνιο
Άλλωστε, στην πεντάωρη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβούλιου την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός άκουσε τα στελέχη του Οικονομικού Επιτελείου και τον επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, Γιώργο Χουλιαράκη να μιλούν για «εμμονική στάση» των εκπροσώπων των θεσμών που απαιτούν εκ νέου να υποχωρήσει πλήρως η ελληνική πλευρά από τις κόκκινές γραμμές της, να άρει τα τέσσερα αγκάθια που «ματώνουν» τη διαπραγμάτευση.
Μάλιστα, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή αποκάλυπτε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών απορρίπτουν συστηματικά και νέες εναλλακτικές προτάσεις τις οποίες καταθέτει η ελληνική πλευρά και ενώ μέχρι πριν δύο εβδομάδες έδειχναν πρόθυμοι να ρίξουν έστω και λίγο «νερό στο κρασί τους» ειδικά στα ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών, επανέρχονται έχοντας «ανακαλύψει» ένα νέο επιχείρημα.
«Επικαλούνται την επιδείνωση των δεικτών της ελληνική οικονομίας λόγω της πολύμηνης διαπραγμάτευσης και επαναφέρουν στο τραπέζι μέτρα οριζόντιων περικοπών και υφεσιακού χαρακτήρα που παραπέμπουν κατευθείαν στο mail Χαρδούβελη» αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, συμπληρώνοντας ότι «οι πιστωτές θολώνουν τη διαπραγμάτευση για να κερδίσουν χρόνο».
Η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε ακόμα πως και η αλλαγή προσώπων στην ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης δεν φάνηκε να βοήθησε τη διαδικασία, αποδεικνύοντας ότι η στοχοποίηση του Γιάνη Βαρουφάκη και της ομάδας του ήταν προσχηματική και πως αυτό που επιθυμούσαν οι πιστωτές ήταν να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία σε πλήρη ασφυξία και η κυβέρνηση να συρθεί σε μία άνευ όρων υποχώρηση και αποδοχή νέου μνημονίου υπό την απειλή χρεοκοπίας.
Έχοντας την πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις τις οποίες εκτός των άλλων παρακολούθησε από κοντά και ο στενός του συνεργάτης Νίκος Παππάς, ο πρωθυπουργός έδωσε σαφείς εντολές.
Τσίπρας: «Να κάνω υποχωρήσεις, αλλά όχι για δυο μήνες ζωής»
«Είμαι διατεθειμένος να κάνω κάποιες υποχωρήσεις στη διαπραγμάτευση αλλά όχι με αντάλλαγμα δυο μήνες ζωής» φέρεται να είπε στη σύσκεψη της Πέμπτης, συμπληρώνοντας ότι «στο σημείο που έχουμε φτάσει το που θα κάνει πίσω η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το που θα κάνουν πίσω και οι άλλες πλευρές και πάντα στο πλαίσιο να μην υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις από τις δεσμεύσεις μας».
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε πλήρως με την εισήγηση των Γιάννη Δραγασάκη, Γιάνη Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου να ζητηθεί να συνεχιστούν οι συνεδριάσεις στο Brussel Group παρά την γενική εκτίμηση ότι δεν θα προκύψει κάποια σημαντική θετική εξέλιξη.
Πρόκειται για μία κίνηση περισσότερο τακτικής παρά ουσία, ώστε ο πρωθυπουργός να μην κατηγορηθεί ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ακόμα μέχρι και την τελευταία στιγμή.
«Θα εξαντλήσουμε τη διαδικασία των συζητήσεων για τις επόμενες 5 ημέρες» ανέφερε ο Αλέξη Τσίπρας» δίνοντας εντολή «μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα να έχει χαρτογραφηθεί το που βρισκόμαστε με ακρίβεια και να έχουμε διερευνήσει αν οι θεσμοί έχουν ειλικρινή διάθεση να κάνουν κάποιες μετατοπίσεις προς την κατεύθυνση της αμοιβαίας επωφελούς λύσης».
Τσίπρας: Δεν υπογράφουμε μέτρα που θα μας φέρουν σε ρήξη με τον λαό
Μάλιστα ο πρωθυπουργός απάντησε και στον προβληματισμό μερίδας υπουργών του που εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στο πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων που προτείνει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η συμφωνία και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην οικονομία.
«Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είμαστε υποχωρητικοί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν επιθυμούμε τη ρήξη με τους εταίρους και πιστωτές αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα πάρουμε αποφάσεις που θα μας φέρουν σε ρήξη με τον ελληνικό λαό αυτός είναι η δύναμή μας» συνέχισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε με τη διαβεβαίωση «να είστε σίγουροι ότι δεν θα υποθηκεύσω το μέλλον της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλων μας θα υλοποιήσουμε το σύνολο των δεσμεύσεων μας σε βάθος τετραετίας αυτή είναι η εντολή που έχουμε».
Πηγή: BankingNews