Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μυστήριο με το που βρήκε η κυβέρνηση τα 750 εκ. ευρώ και πλήρωσε το ΔΝΤ

Μυστήριο με το που βρήκε η κυβέρνηση τα 750 εκ. ευρώ και πλήρωσε το ΔΝΤ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Τράπεζα της Ελλάδος,

Δείγμα καλής θέλησης έδωσε η ελληνική κυβέρνηση, η οποία, πριν ξεκινήσει το Eurogroup της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, προανήγγειλε ότι θα πληρώσει κανονικά τη δόση ύψους 750 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έληγε την Τρίτη.

Και όλα αυτά, παρότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν κυκλοφορήσει διάφορες σκέψεις από στελέχη της κυβέρνησης (και του κυβερνώντος κόμματος) να μην προχωρήσει η χώρα μας στην κίνηση αυτή, εάν προηγουμένως δεν υπάρξει σαφές σήμα από την πλευρά των δανειστών ότι προτίθενται να κινηθούν με τρόπο που θα απελευθερώνει, μέσω της ΕΚΤ, αυξημένη ρευστότητα προς την Αθήνα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τις «πηγές» των χρημάτων.

Κάποιες πληροφορίες θέλουν η πληρωμή της δόσης να υλοποιήθηκε μέσω ενός «ξεχασμένου» λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ άλλες θέλουν την κυβέρνηση να πήρε «δεσμεύσεις» από τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα εξασφαλιστούν μέσω της ΕΕ (και ειδικότερα της ΕΚΤ που συνεδριάζει αύριο) τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε να πληρωθούν κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις του Μαΐου.

«Προφανώς και έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Αυτό άλλωστε ήταν προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στην καταβολή της δόσης του ΔΝΤ» διαβεβαίωσε κυβερνητική πηγή.

Θυμίζουμε ότι έως το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει περί τα 600 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των μισθών του πρώτου 15ημέρου και 130 εκατ. ευρώ για προνοιακά επιδόματα. Παράλληλα, στο τέλος του μήνα πρέπει να πληρώσει ακόμη 1,9 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις.

Ακόμη πάντως και αν όλα πάνε κατ’ ευχήν για τις υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου τον τρέχοντα μήνα, τα «βαρίδια» είναι ακόμη μεγαλύτερα τον Ιούνιο, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εάν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία της χώρας μας με τους πιστωτές της εντός των επόμενων ημερών.

Σημειώνεται ότι τον επόμενο μήνα θα πρέπει να πληρωθούν τέσσερις δόσεις προς το ΔΝΤ συνολικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: Έθνος

Σχετικά άρθρα