Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Reuters: Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο ούτε συμφωνίας ούτε χρεοκοπίας

Reuters: Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο ούτε συμφωνίας ούτε χρεοκοπίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Reuters, Αλέξης Τσίπρας, Γιάνης Βαρουφάκης, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνική Κυβέρνηση, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΣΥΡΙΖΑ, Χρεοκοπία,

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανένα αξιόπιστο σχέδιο όχι μόνο για να κατορθώσει να φθάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές αλλά ούτε καν για το πώς θα χρεοκοπήσει χωρίς, όμως, καταστροφικές συνέπειες, σύμφωνα, τουλάχιστον, με τον αρθρογράφο του Reuters, Χιούγκο Ντίξον (Hugo Dixon).

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο υπήρξε αρκετή ανακούφιση – και στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά – μετά την αποδυνάμωση του Γ. Βαρουφάκη και την αναδιάρθρωση της ομάδας διαπραγμάτευσης της Αθήνας, όμως, ακόμη και εάν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στις συζητήσεις με τους πιστωτές, κανείς δεν αναμένει «θαύματα» στο αυριανό Eurogroup.

Ο κ. Dixon υποστηρίζει ότι «όταν ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο, μάλλον είχε σκεφθεί ότι θα μπορούσε να λάβει μέρος των χρημάτων από τους πιστωτές χωρίς να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Επρόκειτο για λάθος. Επίσης η κυβέρνηση δεν περιέλαβε στους υπολογισμούς σε πόσο κακή κατάσταση ήταν η οικονομία».

Με δεδομένα τα παραπάνω, ακόμη και εάν τελικώς οι πιστωτές δεχθούν μείωση στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς λήψη επιπλέον μέτρων λιτότητας, τα οποία, σαφώς, θα πλήξουν ακόμη περισσότερο την ελληνική οικονομία.

«Ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί ότι θα πείσει τους πιστωτές να δώσουν κάποια χρήματα προκειμένου η Αθήνα να αποφύγει την χρεοκοπία. Όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ξεπεράσει ορισμένες από τις «κόκκινες γραμμές» του, σε θέματα όπως το συνταξιοδοτικό σύστημα, ο ΦΠΑ αλλά και οι κανόνες στην αγορά εργασίας.

Ακόμη και εάν η Αθήνα αποφύγει την άμεση «εξαέρωση» της ρευστότητας, θα πρέπει να παλέψει σκληρά για να διασφαλίσει μία μακροχρόνια συμφωνία», συνεχίζει ο αρθρογράφος του Reuters.

Όπως υποστηρίζει ένα τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα θα πρέπει να φθάσει στα 50 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης να πεισθούν να δώσουν στην Αθήνα επιπλέον χρήματα.

Επομένως η Αθήνα το μόνο που έχει να σκεφθεί τις δύο εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν: χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ ή χρεοκοπία και παραμονή στην Ευρωζώνη.

Η δεύτερη επιλογή είναι λιγότερο καταστροφική. Η κυβέρνηση, βέβαια, θα πρέπει να στηρίξει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς εάν αυτό δεν συμβεί η ΕΚΤ θα «κόψει» κάθε χρηματοδότηση. Για να το πράξει, όμως, αυτό η Αθήνα – συνεχίζει ο κ. Dixon – και με δεδομένο ότι δεν έχει κεφάλαια, θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα των καταθετών και να τους αναγκάσει να «ανταλλάξουν ορισμένες από τις καταθέσεις τους με νέες μετοχές των τραπεζών».

Επιπρόσθετα εάν η Αθήνα χρεοκοπήσει θα πρέπει να «μάθει να ζει με τα δικά της μέσα. Ακόμη και εάν η κυβέρνηση δεν θα είναι αναγκασμένη να πληρώσει τους πιστωτές της, θα πρέπει να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς τα φορολογικά έσοδα θα καταρρεύσουν».

Κατά τον αρθρογράφο του Reuters, η πρόταση του συναδέλφου του των Financial Times, Martin Wolf η Αθήνα να χρησιμοποιήσει την εναλλακτική λύση των IOUs δεν είναι και τόσο καλή ιδέα, καθώς οι πολίτες θα αντιμετωπίσουν τα IOUs ως «μία νέα δραχμή και θα υπάρξει σαφής υποτίμησή τους».

Τι απομένει, τελικά; Κατά τον κ. Dixon: «Με δεδομένο ότι ακόμη και ένα Plan B δεν είναι και τόσο καλή λύση, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να δημιουργήσει μία ρεαλιστική στρατηγική για το πως θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές. Και μάλιστα θα πρέπει να το πράξει σύντομα».

Πηγή: NewMoney

Σχετικά άρθρα