Αντιρρήσεις και ανησυχίες για την πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει σε συμφωνία με τη Ρωσία για τον αγωγό Turkish Stream εξέφρασε ο απεσταλμένος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Άμος Χοχστάιν.
Ο κ. Χοφστάιν βρίσκεται στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, τον Νίκο Παππά και με τον υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Σε δήλωσή του είπε χαρακτηριστικά πως συμφωνήσαμε σε περισσότερα πράγματα απ’ όσα διαφωνήσαμε», και προσέθεσε ότι «μιλήσαμε επίσης για τον αποκαλούμενο Turkish Stream», τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει μέρος της λύσης στο θέμα της ενέργειας.
Το ξεκάθαρο μήνυμα δυσαρέσκειας από τον Αμερικανό απεσταλμένο, όμως, δόθηκε μέσω της ανακοίνωσης της αμερικανικής πρεσβείας στην οποία επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επέκταση του λεγόμενου αγωγού Turkish Stream στην Ελλάδα, δεν θα αυξήσουν την ενεργειακή διαφοροποίηση και θα προκαλέσουν ανησυχία στις ευρωπαϊκές αρχές για την ανταγωνιστικότητα.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι αυτός ο αγωγός δεν θα αποτελέσει μακροχρόνια λύση για τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας.
Η Gazprom ανακοίνωσε την έναρξη της κατασκευής του αγωγού Turkish Stream
Την απόφαση της Gazprom να ξεκινήσει την κατασκευή του αγωγού αερίου Turkish Stream, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρίας παραγωγής αερίου λέγοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματός του.
«Από σήμερα, η Gazprom προχώρησε στη φάση της κατασκευής του θαλάσσιου τμήματος του αγωγού Turkish Stream», τόνισε ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της Gazprom σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.
Η Gazprom ξεκίνησε τις εργασίες κατασκευής του αγωγού Turkish Stream, μετά την αποχώρησή της από το έργο του αγωγού South Stream τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βλαντιμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης για συμμετοχή -με εταιρεία του δημοσίου- στον φορέα κατασκευής του ελληνικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεση του να στηρίξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης προς την Ελληνική εταιρεία κατασκευής του αγωγού, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενεργειακές και αναπτυξιακές επενδύσεις και να εξοφληθεί ενδεχομένως από τα κέρδη της εταιρείας από τη λειτουργία του.