Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ξεφτίλα μας: Δίνουν αρχαία μνημεία σε ιδιώτες για να κάνουν δεξιώσεις και γλέντια!

Η ξεφτίλα μας: Δίνουν αρχαία μνημεία σε ιδιώτες για να κάνουν δεξιώσεις και γλέντια!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, Στοά του Αττάλου,

Ήταν Άνοιξη του 2010 όταν για πρώτη φορά η γερμανική Bild μας παρότρυνε να πουλήσουμε την Ακρόπολη για να ξεχρεώσουμε… Τότε τα δημοσιεύματα αυτά έγιναν δεκτά με οργή και αγανάκτηση.

Σήμερα, Άνοιξη του 2014, στη χώρα του ολοκληρωτικού εθνικού ξεπουλήματος, στον κατακτημένο και λεηλατημένο τόπο, αυτά που μέχρι εχθές ακούγονταν εξωφρενικά τώρα τα συζητάνε, κάποιοι…

Όχι, ακόμα δεν αποφάσισαν να πουλήσουν την Ακρόπολη, έκαναν όμως την αρχή, να εκμεταλλευτούν “εμπορικά” τα αρχαία μας μνημεία για να βγαίνει κάνα “χαρτζιλίκι” ώστε να πληρώνονται οι τοκογλύφοι.

Να επιτραπούν εκδηλώσεις στο πλαίσιο δράσεων ιδιωτικών εταιριών σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως στο Καλλιμάρμαρο και στη Στοά του Αττάλου; Είναι σωστό να στρώνονται τραπεζοκαθίσματα εντός μνημείων, όπως τα παραπάνω, ή υπάρχει μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί; Τα παραπάνω ερωτήματα απασχόλησαν χτες τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν ως προς την παραχώρηση χρήσης του Παναθηναϊκού Σταδίου και της Στοάς του Αττάλου προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στο πλαίσιο δράσεων ξένης επενδυτικής εταιρίας.

Επιπλέον, η Στοά του Αττάλου ζητήθηκε και από παγκόσμια οργάνωση επιχειρηματιών για την πραγματοποίηση εκδήλωσης στο πλαίσιο του συνεδρίου της.

Σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις της ιδιωτικής εταιρίας -προβολή στο Καλλιμάρμαρο και χορευτικό δρώμενο στη Στοά του Αττάλου- έχουν πολιτιστικό χαρακτήρα, υψηλού επιπέδου, όπως ειπώθηκε στο συμβούλιο, με επίκεντρο το ολυμπιακό ιδεώδες στην πρώτη και την κλασική μουσική στο δεύτερο. Ωστόσο, και οι δύο εκδηλώσεις πλαισιώνονται με δείπνο.

Ο προβληματισμός αφορούσε πολλά επίπεδα: Αναστηλωμένα έργα, όπως τα δύο αυτά μνημεία, μπορούν να δέχονται ευκολότερα εκδηλώσεις που ξεφεύγουν από το καθαρά αρχαιολογικό ή και αθλητικό χαρακτήρα τους από ό,τι μνημεία που διατηρούν την αυθεντικότητά τους;

«Ο τόπος και ο αρχικός προορισμός είναι στοιχεία που διατηρούν την αξία τους, ανεξάρτητα αν ένα μνημείο είναι αυθεντικό ή όχι. Ότι σε εποχή παρακμής, μια άκρη του Παναθηναϊκού Σταδίου έγινε αρένα, αυτό δεν κάνει ελαστικότερη τη συνείδησή μας», ήταν η άποψη του καθηγητή Μανόλη Κορρέ, ο οποίος ήταν θετικός στη διοργάνωση των εκδηλώσεων, αλλά όχι και του δείπνου εντός των μνημείων.

Τελικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έδωσε το «πράσινο φως» για παραχώρηση, έναντι αντιτίμου, του Παναθηναϊκού Σταδίου και της Στοάς του Αττάλου σε ιδιώτες για τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Το ΚΑΣ γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία υπέρ της παραχώρησης των μνημείων για τις εκδηλώσεις των δύο ιδιωτικών φορέων, οι οποίες θα γίνουν τον Μάιο και τον Ιούνιο. Φυσικά με την καταβολή αντιτίμου. Και στις δύο εκδηλώσεις, ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 120 άτομα.

Όσον αφορά το Παναθηναϊκό Στάδιο, τα τραπεζοκαθίσματα θα στρωθούν σε έναν περιορισμένο χώρο κοντά στην είσοδο, στη δε Στοά του Αττάλου έξω από τις κιονοστοιχίες του μνημείου. Το χορευτικό δρώμενο θα γίνει ανάμεσα στις δύο κιονοστοιχίες, στο τμήμα που είναι άδειο από αρχαία έργα.

Έχουμε και εμείς μια πρόταση στους αρχαιολόγους του ΚΑΣ, που ενέκριναν την εμπορική εκμετάλλευση των μνημείων μας… Να βάλουν τις πιο καλοραμμένες καλτσοδέτες τους και να πάνε να στηθούν, στη σειρά, στην οδό Συγγρού (αρχαίος δρόμος των Αθηνών) και να αναβιώσουν το αρχαιότερο επάγγελμα (το λες και λειτούργημα)…

Σχετικά άρθρα