Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με άγριες διαθέσεις επέστρεψε η τρόικα, σύσκεψη Σαμαρά – Βενιζέλου το απόγευμα

Με άγριες διαθέσεις επέστρεψε η τρόικα, σύσκεψη Σαμαρά – Βενιζέλου το απόγευμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί το απόγευμα της Πέμπτης με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, με φόντο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί διεξοδικά έως την Κυριακή, μετά το τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ.

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα αρχίζει και πάλι, τα μηνύματα από την Ευρώπη δεν είναι ενθαρρυντικά αλλά η κυβέρνηση διαμηνύει ότι το πλεόνασμα θα μοιραστεί στους ασθενέστερους.

Το πρωί της Πέμπτης μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα έως την Κυριακή.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντήσει τους επικεφαλής της τρόικας το απόγευμα.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε, ότι οι διαπραγματεύσεις θα εστιαστούν κυρίως σε διαρθρωτικά θέματα (πχ εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ), ενώ παραμένουν υπό συζήτηση τα ζητήματα των φόρων υπέρ τρίτων και της μείωσης κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι απαιτήσεις των δανειστών:

Η τρόικα έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα νέες ενστάσεις γα διάφορα ζητήματα όπως το ύψος του κοινωνικού μερίσματος και το πού θα διανεμηθεί. Συγκεκριμένα ζητούν να υπερκαλυφθεί πρώτα το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 και να υπάρχει αναπτυξιακή χροιά στο μέρισμα. Ζητήματα προέκυψαν επίσης για τα εργασιακά (όπως κατάργηση τριετιών, lock out, απεργίες) και για τα μισθολογικά στο Δημόσιο (εξορθολογισμός των πρόσθετων αποδοχών, όπως οδοιπορικά και εκτός έδρας).

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και οι απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, αποτελούν «κόκκινες γραμμές».

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν απαντήσει ακόμη στην πρόταση του υπουργείου Εργασίας για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, να λειτουργήσει δηλαδή δοκιμαστικά έως το τέλος του 2014 το νέο σχήμα με τον κυρίαρχο ρόλο του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ).

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η κυβέρνηση πρέπει να αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο -και ει δυνατόν έως την Κυριακή- υπό την πίεση που ασκούν τα μέλη του Eurogroup και ειδικά ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι «η τρόικα δεν μπορεί να παραμένει επ’ αόριστον στην Αθήνα».

Εφόσον υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, θα δοθεί εντός του Μαρτίου και κατά πάσα πιθανότητα μέσω τηλεδιάσκεψης η έγκριση για τη δόση, με τον κ. Στουρνάρα να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “τον Μάιο (σ.σ. υπάρχουν λήξεις ομολόγων ύψους 9,8 δισ. ευρώ) θα έχουμε τα λεφτά”.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το ποσό της εκταμίευσης θα καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Σχετικά άρθρα