Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άξονα «μπετό» για οικονομία, ενέργεια και ενάντια σε τζιχαντιστές στήνει ο Τσίπρας

Άξονα «μπετό» για οικονομία, ενέργεια και ενάντια σε τζιχαντιστές στήνει ο Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Αλέξης Τσίπρας, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, Γεωπολιτική, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης,

Πυλώνα σταθερότητας και επέκταση της συνεργασίας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου συναποφάσισαν οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στη Λευκωσία της Κύπρου, στην τριμερή συνάντηση των ηγετών.

Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος στήνουν με αυτόν τον τρόπο τείχος προστασίας τόσο ενάντια στους τζιχαντιστές και το Ισλαμικό Κράτος, όσο και προάγουν την οικονομική συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών.

«Στο πλαίσιο των συνομιλιών μας είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πλευρές της συνεργασίας μας και δράσεων εμβάθυνσής της σε μια σειρά από τομείς» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον τομέα της ασφάλειας και της απειλής του Ισλαμικού Κράτους που από τη Μέση Ανατολή έχει ήδη επεκταθεί στην Αφρική και πλέον στρέφει το ενδιαφέρον του στην Ευρώπη, σημείωσε «μας ανησυχεί η επιδεινούμενη κατάσταση τη Λιβύη, τη Δυτική Αφρική, το Ιράκ, τη Συρία, η στασιμότητα στο παλαιστινιακό αλλά και η εξάπλωση ακραίων στοιχείων του ισλαμικού εξτρεμισμού που αποτελούν διαρκή και ασύμμετρο κίνδυνο για τον πολιτισμό μας»

«Σε αυτό το ενισχυτικό πλαίσιο μιας ευρύτερα αποσταθεροποιημένης περιοχής στη γειτονιά μας η συνεργασία παίρνει ιδιαίτερα στρατηγική. Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος αποτελούν πυλώνες ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «αποφασίσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία τόσο σε διπλωματικό και τεχνικό επίπεδο όσο και στους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχουμε».

Αναφερόμενος στις επιμέρους συνεργασίες σε οικονομικό επίπεδο ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία σε οικονομία και εμπόριο με σύγκληση συναντήσεων τεχνικών ομάδων. Επίσης, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Σίσι συμφωνήσαμε για μια νέα τεχνική ομάδα για την οικονομία και το εμπόριο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο».

«Η οικονομική συνεργασία, η εμπορική, η ενεργειακή των χωρών της ανατολικής Μεσογείου συμβάλλουν αποτελεσματικά για την εμπέδωση της ευημερίας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

Τέλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «είχα επίσης την ευκαιρία για το κοινό όραμα που διαπνέει και εμένα για δίκαιη λύση του κυπριακού ζητήματος. Από πλευράς Ελλάδας στηρίζουμε την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλίων και ελπίζουμε να οδηγήσουν σε ουσιαστική πρόοδο».

Αλ Σίσι: Η Μεσόγειος μας ενώνει

«Η Μεσόγειος μας ενώνει και μας προτρέπει στην υιοθεσία μίας κοινής φόρμας συμβίωσης. Σήμερα συναντηθήκαμε εκ νέου για το καλό των λαών μας, εκφράζοντας τη σταθερή μας σχέση προς τις ιστορικές μας αξίες και προσδοκώντας σε ένα σύγχρονο πρίσμα με ευρύτερους ορίζοντες για όλους τους λαούς της περιοχής» σημείωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε συμφωνήσει να αναβαθμίσουμε το επίπεδο της μεταξύ μας συνεργασίας για να είναι αναλογικό με το επίπεδο του πολιτικού συντονισμού που υπάρχει ώστε οι χώρες μας να γίνουν φυσική πύλη για τη συνεργασία Αφρικής και Ευρώπης».

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και αυτός με τη σειρά του υπογράμμισε τον σχηματισμό ενός κοινού άξονα Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κύπρο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού του Ισλαμικού Κράτους.

«Έχουμε όραμα για ένα κοινό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας που περιλαμβάνει όλες τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις και στηρίζεται στην υποστήριξη των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για να στερέψουν οι πηγές χρηματοδότησης των εξτρεμιστικών οργανώσεων. Μας λυπεί όλους ότι αυτές οι ομάδες τρομοκρατίας διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα και τις αποτρόπαιες σφαγές κάτω από τη σκέπη και το πρόσχημα μίας θρησκείας» σημείωσε ο Πρόεδρος Σίσι.

Σχετικά άρθρα