Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τον “ελληνικό αγωγό” με το ρωσικό αέριο

Δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τον “ελληνικό αγωγό” με το ρωσικό αέριο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Tζον Κέρι, Αγωγός, Γεωπολιτική, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Νίκος Κοτζιάς, Ρωσία, Τρομοκρατία, Φυσικό Αέριο,

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν πως θα κάνουν ό,τι μπορούν να βοηθήσουν και σήμερα και στο μέλλον την Ελλάδα μέσω ενός «πακέτου» που θα αφορά σε επενδύσεις και ανάπτυξη, κυρίως του εμπορίου, γιατί, όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της Ελλάδας αλλά και της γύρω περιοχής.

Η στάση αυτή των ΗΠΑ ασφαλώς συνδέεται με τις σχέσεις που αναπτύσσει η Αθήνα με τη Μόσχα τελευταίως, για τις οποίες αρκετοί λένε πως η Ουάσιγκτον είναι ενοχλημένη.

Ο Νίκος Κοτζιάς πάντως απάντησε πως δόθηκαν εξηγήσεις από αμφότερες τις πλευρές ως προς τη στάση απέναντι στη Ρωσία και το πρόβλημα της Ουκρανίας.

«Τους εξηγήσαμε» είπε ο Νίκος Κοτζιάς «τις καλές και παραδοσιακές σχέσεις που έχουμε με τη Ρωσία, τη βοήθεια που δίνουμε αυτήν την εποχή στην Ουκρανία, όπως επίσης ερωτηθήκαμε για το τελευταίο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τους εξηγήσαμε ότι είναι μια συμφωνία οικονομικά συμφέρουσα και με οικονομικές προοπτικές για τη χώρα».

Ο υπουργός Εξωτερικών κατέληξε αναφέροντας πως «ο κ. Κέρι είχε την καλοσύνη να μου πει ότι σε λίγες μέρες θα μας στείλουν και από την πλευρά τους προτάσεις που θα βοηθάνε την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας».

Σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ο Νίκος Κοτζιάς, όπως είπε, εξήγησε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, «μια στάση η οποία προσδιορίζεται και καθορίζεται από το γεγονός ότι υπάρχουν έντεκα καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές».

Επεσήμανε, τέλος, ότι «ουδείς από αυτούς τους καταδικασθέντες που θα εμπίπτουν στις διατάξεις του καινούριου νόμου δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος, αλλά πρόκειται να είναι κρατούμενος υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή στο σπίτι του υπό τις συνθήκες που προβλέπει ο νέος νόμος». Θέση η οποία φαίνεται να καθησύχασε κάπως τους Αμερικανούς.

«Είναι γνωστή η σημασία που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στα ζητήματα της τρομοκρατίας» είπε ο Νίκος Κοτζιάς ο οποίος εξήγησε, όπως είπε, στον ομόλογό του την κατανόηση της ελληνικής κυβέρνησης στις ανησυχίες των ΗΠΑ, επεσήμανε όμως ότι αυτές «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στην ουσία του νόμου».

Στις συνομιλίες Κοτζιά – Κέρι τέθηκε και το Κυπριακό, για το οποίο απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με αυτό, σημείωσε ότι «όλοι οι δυτικοί εταίροι μας ενδιαφέρονται για μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος εξηγεί πάντα ότι «για να υπάρξει λύση, πρέπει να είναι μια καλή λύση που να την αποδέχεται ο κυπριακός λαός, μια λύση που αν θέλει να είναι ουσιαστική δεν θα πρέπει να αφήνει άλλα δικαιώματα στις ονομαζόμενες εγγυήτριες δυνάμεις».

Το επόμενο διάστημα και από το πώς θα εξελιχθεί, πάντως, σήμερα η συνάντηση που θα έχει στην Αθήνα ο Αλεξέι Μίλερ με τον Αλέξη Τσίπρα θα εξαρτηθεί και η στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ το επόμενο διάστημα για το θέμα του «ελληνικού αγωγού».

Σχετικά άρθρα