Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βαρουφάκης από Ουάσιγκτον: Δεν θα υπογράψουμε μια λάθος συμφωνία

Βαρουφάκης από Ουάσιγκτον: Δεν θα υπογράψουμε μια λάθος συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάνης Βαρουφάκης, Δημοψήφισμα, Εκλογές, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ουάσιγκτον,

Έτοιμη για δύσκολες πολιτικές αποφάσεις εμφάνισε την κυβέρνηση ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο Brookings, ωστόσο πέταξε το μπαλάκι στους Ευρωπαίους, καλώντας τους να αποδείξουν ότι δεν επιθυμούν απλώς να φιμώσουν την ενοχλητική ελληνική κυβέρνηση.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών εστίασε στη λανθασμένη συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, με πρωτοφανή αρνητικά αποτελέσματα, ξεκαθαρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προσυπογράψει μαι λάθος συμφωνία.

“Θα ήταν πολύ εύκολο για μένα και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προσυπογράψουμε το υπάρχον μνημόνιο.
Μόνο που αυτό θα ήταν λάθος προς τους δανειστές, προς τους εταίρους και τον λαό της χώρας”, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια συνταγή, μια θεραπεία, που «κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρήσει επιτυχημένη».

«Αυτή ακριβώς η παταγώδης αποτυχία είναι που προκαλεί και την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις«, σύμφωνα με το Γ. Βαρουφάκη, καθώς «δεν είναι εύκολο να παραδεχθούν οι Ευρωπαίοι ότι πρέπει να αλλάξουν συνολικά την οπτική τους ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης».

Ως προς την ουσία, δηλαδή τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει η Αθήνα, είναι προφανές ότι η διαφορά από αυτά που επιθυμούν οι δανειστές είναι μεγάλη.

«Θα επιταχύνουμε για μία συμφωνία αλλά δεν θα οπισθοχωρήσουμε άτακτα», τόνισε.

Είναι ενδεικτικό ότι στο πεδίο του Ασφαλιστικού, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να γίνουν οριζόντιες περικοπές αλλά μόνο «συμμάζεμα» των πρόωρων συντάξεων, με έμφαση στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου των τραπεζών.

Οσον αφορά, δε, στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, η κυβέρνηση επιμένει στη διατήρηση μεριδίου του Δημοσίου μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακολούθως, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε σε ερωτήσεις. Η πρώτη, αφορούσε τις φήμες περί προσφυγής της ελληνικής κυβέρνησης σε δημοψήφισμα ή σε εκλογές. “Δεν είναι στο σχέδιο μας εκλογές ή δημοψήφισμα. Δεν νομίζω ότι η διαφορά μεταξύ ημών και των εταίρων είναι τόσο μεγάλη».

Δεν κερδίσαμε το δικαίωμα να κάνουμε ότι θέλουμε, αλλά η εντολή που πήραμε ήταν να ακουστούμε, απάντησε όταν ρωτήθηκε για την πολιτική της κυβέρνησης. Εχουμε το δικαίωμα αυτό όπως και να «προκαλέσουμε» τη λογική του προηγούμενου προγράμματος. Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων.

«Μας κατηγορούν ότι καθυστερούμε τις μεταρρυθμίσεις. Γιατί είναι μεταρρύθμιση να κόψεις και άλλο τις ήδη πολύ-πολύ χαμηλές συντάξεις;» αναρωτήθηκε.

Οπως τόνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καινούργια κυβέρνηση. «Θέλουμε 4-5 κορυφαίες λογικές μεταρρυθμίσεις. Ας μας τις φέρουν να συμφωνήσουμε. Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι να συμβιβαστούμε σε ένα λογικό δημοσιονομικό σχέδιο για τα επόμενα 5-7 χρόνια».

Ο Γ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι αδειάζουν τα κρατικά ταμεία αλλά επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση Σαμαρά και σε κύκλους της ΕΚΤ.

Υποστήριξε επίσης ότι ένα ευρωπαϊκό «σύστημα» από την ΕΚΤ διέρρεε προεκλογικά ότι αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχουν περιορισμοί στην ρευστότητα.

«Και μόλις κερδίσαμε οι περιορισμοί άρχισαν» είπε. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να έρθει σε συμβιβασμό αλλά «δεν σκοπεύουμε να συνθηκολογήσουμε άνευ όρων, δεν εκλεγήκαμε γι’ αυτό».

Διαβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμη η ελληνική κυβέρνηση «να ξοδέψει κάθε λεπτό του 24ώρου για μια έντιμη συμφωνία» για να προσθέσει:

Ο Γ. Βαρουφάκης είπε με έμφαση ότι «αρνούμαστε καν να συζητήσουμε την πιθανότητα ενός Grexit» σημειώνοντας ότι «είναι απολύτως αντιευρωπαϊκό για όποιον ξέρει τι επιπτώσεις θα επιφέρει».

Τόνισε ακόμη ότι στο 91 % των ανέργων στην Ελλάδα, δεν έχει καταβληθεί επίδομα ανεργίας και διερωτήθηκε: «Πόσο περισσότερη απορρύθμιση χρειάζεται η αγορά εργασίας;». Υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα είναι «πρωταθλητής της δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Kemal Dervis, που ήταν στο πάνελ. συνέστησε να υπάρξει τριετής επέκταση πληρωμής για την Ελλάδα, ενώ σημείωσε με ικανοποίηση ότι ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει σχέδιο για Grexit.

Σχετικά άρθρα