Τέλος η Task Force για την Ελλάδα, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλούμενο διάφορους αξιωματούχους, αναφέρει πως μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοηθούν την Ελλάδα να βελτιώσει τη δημόσια διοίκηση και να αντλήσει περισσότερα ευρωπαϊκά κεφάλαια αναμένεται να διαλυθεί.
Σύμφωνα με το πρακτορείο αυτό θα συμβεί μετά την σχεδόν άρνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί μαζί της τονίζοντας πως μια τέτοια παραχώρηση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να αποθαρρύνει χώρες που νιώθουν ολοένα και μεγαλύτερη απογοήτευση από την πρωτοβουλία της Αθήνας να εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις καθώς απορρίπτει αυτό που πολλοί στην Ελλάδα βλέπουν σαν ευρωπαϊκή παρέμβαση, αναφέρει το πρακτορείο σε δημοσίευμα του.
Η τρόικα έχει ήδη μετονομαστεί μετά τις αντιρρήσεις της Αθήνας, αναφέρει το Reuters και προσθέτει. Τώρα, η Task Force της Κομισιόν για την Ελλάδα, η οποία μεταξύ άλλων βοήθησε τους φοροελεγκτές της χώρα να χρησιμοποιήσουν τεχνολογικά μέσα για να εντοπίζουν την απάτη, θα αναμορφωθεί.
Με βάση το νέο σκεπτικό, η Task Force θα χάσει το όνομα της, αναφέρουν αξιωματούχοι με γνώση της υπόθεσης. Το προσωπικό των 50 ατόμων περίπου θα μετακινηθεί σε άλλο τμήμα της Κομισιόν με ευρύτερη αποστολή να βοηθά όποια χώρα χρειάζεται βοήθεια και όχι μόνο την Ελλάδα.
Ο Γερμανός επικεφαλής της task force, όπως έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό, θα φύγει από τη χώρα τις επόμενες εβδομάδας για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.«Χρειάζεται να ονομάζεται οπωσδήποτε Task Force;» αναφέρει ένας αξιωματούχους με γνώση της υπόθεσης. «Το σκεπτικό είναι το μοντέλο της task force να επεκταθεί και σε άλλες χώρες με παρόμοιες δυσκολίες».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών στις Βρυξέλλες ότι η Αθήνα μπορεί να χάνει κοινοτικά κονδύλια.
«Ο Γιούνκερ είπε στον Τσίπρα στην τελευταία τους συνάντηση ότι η εντολή της task force λήγει και θα αντικατασταθεί από ένα νέο ίδρυμα με τον ίδιο ρόλο αλλά για όλα τα κράτη μέλη», αναφέρει υψηλόβαθμός Έλληνας αξιωματούχος.
Μια άλλη πηγή από την ελληνική κυβέρνηση δηλώνει στο πρακτορείο: «Η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί επικοινωνία με την task force αλλά δεν συνεργαζόμαστε μαζί τους. Είναι πολιτικό θέμα».
Πηγή: www.enikonomia.gr