Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Όχι” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον έλεγχο των σπόρων από τις πολυεθνικές

“Όχι” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον έλεγχο των σπόρων από τις πολυεθνικές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγρότες, Βίντεο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κρίτων Αρσένης, Νίκος Χουντής,

Φρένο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάργηση της ελεύθερης ανταλλαγής και διατήρησης σπόρων από τους αγρότες.

Νίκος Χουντής: «Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συμπορευτεί με την πλειοψηφία των ελλήνων αγροτών. Να καταψηφίσει το νομοσχέδιο στη συζήτηση του Συμβουλίου και να σταματήσει άμεσα τις προσπάθειές της για προώθηση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στην Ευρώπη».

Κρίτων Αρσένης: «Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στις πολυεθνικές των σπόρων διασφαλίζοντας το δικαίωμα στη διατροφική ασφάλεια και την ελεύθερη πρόσβαση στην τροφή”.

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, η πολυσυζητημένη πρόταση της Κομισιόν για το εμπόριο σπόρων.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, αιτιολογώντας την αρνητική του ψήφο στην πρόταση της Επιτροπής, επεσήμανε ότι:

«Ο προτεινόμενος Κανονισμός επιχειρεί να φέρει τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και εμπορίας των σπόρων στα χέρια των λίγων κυρίαρχων πολυεθνικών του παγκόσμιου εμπορίου φυτικού αναπαραγωγικού υλικού. Η πρόταση αυτή αποτελεί πλήγμα για τις μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της διατροφικής ασφάλειας.

Συμπορευόμαστε με τα κινήματα και τις οργανώσεις που μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, και την επισιτιστική ασφάλεια, υποστηρίζουμε το δικαίωμα εκατομμυρίων μικρών αγροτών, οργανώσεων, αλλά και απλών πολιτών στην διατήρηση, ελεύθερη ανταλλαγή και διακίνηση παραδοσιακών σπόρων. Καταψήφισα την πρόταση Κανονισμού και καλώ την ελληνική κυβέρνηση να κάνει το ίδιο. Να συμπορευτεί με την πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο στη συζήτηση του Συμβουλίου αλλά και να σταματήσει άμεσα την προώθηση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο Κρίτων Αρσένης κάλεσε τον επίτροπο Υγείας να παραιτηθεί: “Όταν τον Δεκέμβριο του 2013 κατέθεσα την πρόταση απόρριψης της συγκεκριμένης νομοθεσίας, δεν περίμενα ότι θα υπερψηφίζονταν σήμερα από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών. Η νίκη καταδεικνύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιδρά θετικά στο δημοκρατικό έλεγχο και πως η ευκαιρία για κάθε πολίτη να επηρεάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι καθημερινή.

Κάλεσα τον Επίτροπο Υγείας κ. Μποργκ να παραιτηθεί καθώς δεν μπορώ να δεχθώ ως σύμπτωση την κατάθεση της απροκάλυπτης πρόταση υπέρ των πολυεθνικών σπόρων, αλλά και την απόρριψη της υποχρέωσης σήμανσης της μεταλλαγμένης γύρης στο μέλι, την έγκριση της καλλιέργειας μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην Ε.Ε. και τον μετριασμό της αντικαπνιστικής νομοθεσίας υπέρ των μεγάλων πολυεθνικών του καπνού, μέσα σε ένα μόλις χρόνο, από τον ίδιο Επίτροπο. Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά. »

Σχετικά άρθρα