Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Bloomberg: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να γλιτώσει το Grexit

Bloomberg: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να γλιτώσει  το Grexit
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, Grexit, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση,

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα δει την πόρτα της εξόδου της ευρωζώνης κάνει το Bloomberg (Economics) καθώς η θέληση να παραμείνει εντός ευρώ παραμένει ισχυρή. Περιγράφει τα βήματα που μπορεί να κάνει για να «βγει» αναίμακτα το έτος, ενώ υπολογίζει και τις πολιτικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με την ανάλυση του πρακτορείου, το χάσμα στην βραχυπρόθεσμο δανεισμό της χώρας, είναι μικρό σε σχέση με το μέγεθος του πακέτου στήριξης που έχει πάρει τα προηγούμενα χρόνια.

Το Bloomberg αναφέρει ανοικτά πως αναμένει από την Ελλάδα και τους πιστωτές της να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λίστα μεταρρυθμίσεων με την οποία θα «ξεκλειδωθούν» τα κεφάλαια που απαιτούνται για να κρατηθεί η χώρα με το κεφάλι πάνω από το νερό.

«Η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί την τελευταία στιγμή ακριβώς πριν εκταμιευθεί η δόση στο ΔΝΤ. Ωστόσο, καθώς η προθεσμία τελειώνει, αυξάνεται το ρίσκο να χάσουν την υπομονή τους οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ηγέτες και να πυροδοτήσουν μια χαώδη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη»

Η επόμενη διορία

Το Bloomgerg σημειώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει περίπου 462 εκατ. Ευρώ στις 9 Απριλίου για την δόση του IMF και πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να φτάσει σε συμφωνια με τους πιστωτές της πριν από αυτή την ημερομηνία.

Επιπλέον, πρέπει η Ελλάδα να βρει άλλα 17 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, για να είναι συνεπής στις πληρωμές της μέχρι το τέλος του έτους: Τα 3 δισ ευρώ αφορούν τόκους και άλλα 13 δισ. Ευρώ για μετακύλιση του χρέους.

Το πρακτορείο αναφέρει τις πηγές άντλησης των χρημάτων αυτών.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Επικαλούμενο τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι θα πετύχει να μειωθεί η απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% (από το 3%) του ΑΕΠ, υπολογίζει ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 2 δισ. Ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν από το Euroworking Group η κυβέρνηση με τη λίστα Βαρουφάκη συμφώνησε τελικά ότι η πρόβλεψη για το πλεόνασμα θα ανέλθει στο 3,1%-3,9% κάτι που όμως, διέψευσε το Μαξίμου, επιμένοντας ότι το πλεόνασμα 1,2%-1,5%.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Οι υπουργοί της ευρωζώνης συμφώνησαν να επιστρέψουν τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ.ευρώ. Αυτά τα κεφάλαια θα απελευθερωθούν αμέσως μόλις η Ελλάδα έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς πιο γνωστούς ως Τρόικα. Με αυτά τα κονδύλια η χώρα θα έχει ανάγκες 13 δισ. ευρώ από εξωτερικό δανεισμό.

ΔΝΤ

Το ΔΝΤ θα πρέπει να απελευθερώσει 3,5 δισ. ευρώ τα οποία είναι συνδεδεμένα με την ανά εξάμηνο αξιολόγηση του προγράμματος, αμέσως μόλις επιτευχθεί συμφωνία. Η αξιολόγηση είχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου 2014, ωστόσο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Επιπροσθέτως, το ΔΝΤ θα μπορούσε να επιταχύνει τις πληρωμές που συνδέονται με την 7η και 8η αξιολόγηση (30/11/2014 και 28/2/2015) οι οποίες θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα εισέρρεαν άλλα 5,3 δισ. Ευρώ στα ταμεία του κράτους, οι ανάγκες του οποίου, μειώνονται σε 3,8 δισ. ευρώ.

EFSF

Το 1,8 δισ. Ευρώ από την τελευταία δόση του πακέτου βοηθείας από τον EFSF έχουν προγραμματιστεί να δοθούν μόλις η τετράμηνη παράταση τελειώσει τον Ιούνιο. Πλέον το χρηματοδοτικό κενό είναι μόλις 2 δισ. Ευρώ. Κάτι που θα μπορούσε να καλυφθεί με δύο τρόπους

Η πρώτη επιλογή είναι η ΕΚΤ να αυξήσει το όριο έκδοσης των εντόκων γραμματίων που προσώρας έχει ορισθεί στα 15 δισ.ευρώ.

Η δεύτερη είναι να επιτραπεί στην Ελλάδα αν αξιοποιήσει την προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM του οποίου τα μέλη έχουν δηλώσει από τις 8 Δεκεμβρίου 2014 ότι είναι διατεθειμένα να χορηγήσουν.

Το χειρότερο σενάριο

Το χειρότερο αποτέλεσμα – όπως λεει το Bloomberg – είναι η Ελλάδα να αναγκαστεί σε έξοδο από την ευρωζώνη αντί να διαπραγματεύεται την έξοδό της. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν η χώρα αποτύγχανε να φτάσει σε συμβιβασμό εγκαίρως και να χρεοκοπήσει.

Η ΕΚΤ θα έβρισκε τότε δύκολα τρόπους να παράσχει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος, αν η χώρα είχε επισήμως την ταμπέλα του χρεοκοπημένου.

Αν έκλεινε η στρόφιγγα της ρευστότητας ο τραπεζικός τομέας θα γονάτιζε. Το αποτέλεσμα της αποτυχίας θα ανάγκαζε την Ελλάδα να αρχίσει να τυπώνει νέο νόμισμα.

Αυτή η διευθέτηση θα επέτρεπε, πιθανότατα στην Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της μακροπρόθεσμα, ωστόσο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερες βλάβες βραχυπρόθεσμα.

Το πολιτικό ρίσκο

Το Bloomberg αναφέρεται και στις πολιτικές επιπτώσεις των κινήσεων αυτών.

«Η πολιτική αβεβαιότητα από κάποια πιθανή διαφωνία σύντομα, στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετριάζεται από τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία του να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ».

Οπως αναφέρει «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα , υπάρχει ο κίνδυνος, να αντιδράσουν κοινοβουλευτικά στελέχη από την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του και να άρει τις περικοπές που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

«Κάτι τέτοιο θα επέφερε περαιτέρω πολιτική αστάθεια και – σε ένα ακραίο σενάριο – να αναλάβει ένα πολιτικό κόμμα ή παράταξη που έχει στις προθέσεις του την έξοδο από την νομισματική ένωση.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι προς το παρόν θέλουν να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη αν και η κοινή γνώμη θα μπορούσε να αντιστραφεί, εκτιμώντας ότι το κόστος παραμονής είναι μεγαλύτερο από όσο είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά» καταλήγει ο Bloomberg

Σχετικά άρθρα