Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φυσικό αέριο και αγροτικά προϊόντα συζητούν Ελλάδα και Ρωσία

Φυσικό αέριο και αγροτικά προϊόντα συζητούν Ελλάδα και Ρωσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγροτικά Προϊόντα, Αλεξέι Μίλερ, Θανάσης Πετράκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ρωσία, Φυσικό Αέριο,

Την επίλυση των ζητημάτων για την εισαγωγή εκ νέου στην Ρωσία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, αλλά και την συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, θέτουν στο τραπέζι των συζητήσεων την Δευτέρα στη Μόσχα, Ελλάδα και Ρωσία.

Συγκεκριμένα στη Μόσχα μεταβαίνουν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, οι οποίοι θα συναντηθούν διαδοχικά με τον επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom Αλεξέι Μίλερ και με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, η ελληνική πλευρά επιθυμεί να θέσει το θέμα ανανέωσης της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Όπως σημειώνει το ίδιο πρακτορείο, αναμένεται ότι οι δύο πλευρές θα συζητήσουν και την κατάσταση γύρω από την ακύρωση της κατασκευής δύο υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ρωσία αναμένει ότι θα προταθεί από την Ελλάδα ένα ισοδύναμο από οικονομική άποψη σχέδιο στη θέση των υδροηλεκτρικών σταθμών στη Συκιά και το Πευκόφυτο στον ποταμό Αχελώο, η κατασκευή των οποίων έχει ανασταλεί για οικολογικούς λόγους, επισημαίνει το τηλεγράφημα του πρακτορείου.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής αντιπροσωπείας, θα ζητήσει να μειωθούν οι προβλέψεις προστίμων κατά το σύστημα «take or pay», εφόσον είναι μικρότερη του συμφωνηθέντος η κατανάλωση, καθώς και η τιμή του χορηγούμενου φυσικού αερίου.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται επίσης η πρόσκληση της ρωσικής πλευράς να συμμετάσχει στον υπό προκήρυξη διαγωνισμό για παραχώρηση υποθαλάσσιων οικοπέδων για την άντληση πετρελαίου, σύμφωνα με πηγές στην ελληνική αντιπροσωπεία.

Επίσης θα συζητηθούν οι προοπτικές επιστροφής των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, καθώς η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι προετοιμάζεται για την άρση των αντικυρώσεων έναντι Ελλάδας, Κύπρου και Ουγγαρίας.

Ως προς τον λεγόμενο «τουρκικό αγωγό», που αναμένεται να καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, «θα ακούσουμε και θα κρίνουμε στην Ελλάδα πλέον, σύμφωνα με το δημόσιο και εθνικό συμφέρον», παρατήρησαν καλά ενημερωμένες πηγές στην ελληνική αντιπροσωπεία.

Σχετικά άρθρα