Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Δραματικές οι επιπτώσεις της κρίσης στα δημόσια συστήματα υγείας”

“Δραματικές οι επιπτώσεις της κρίσης στα δημόσια συστήματα υγείας”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Γραμματικάκης, Το ΠΟΤΑΜΙ,

Δραματικές, χαρακτηρίζει τις επιπτώσεις της κρίσης στα δημόσια συστήματα υγείας, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης.

Την Πέμπτη, 26 Μαρτίου, ο νέος Επίτροπος Δημόσιας Υγείας, κ. Vytenis Andriukaitis, παρουσίασε το πρόγραμμά του για την επόμενη πενταετία σε συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε σχετική παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης, επεσήμανε κάποιες θετικές πρωτοβουλίες και προθέσεις του προγράμματος. Εξέφρασε όμως την απογοήτευσή του γιατί πολλές από αυτές είναι ήσσονος σημασίας ενώ ο Επίτροπος απέφυγε να αναφερθεί στο μέγιστο πρόβλημα της επιδείνωσης των συνθηκών της δημόσιας υγείας που έχει ως αίτιο την οικονομική κρίση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γραμματικάκης τόνισε ότι “τα τελευταία χρόνια της κρίσης οι δαπάνες για την υγεία ήταν ανάμεσα στις πρώτες που περικόπηκαν σε πολλά κράτη. Ιδιαίτερα στα κράτη που εφάρμοσαν πρόγραμμα προσαρμογής, όπως η Ελλάδα, οι περικοπές ήταν άδικες ή και υπερβολικές ενώ δεν συνοδεύθηκαν πάντα από επαρκείς διαρθρωτικές βελτιώσεις. Το αποτέλεσμα ήταν η επιδείνωση της δημόσιας υγείας που υπήρξε σε ορισμένες περιπτώσεις δραματική”.

Γι αυτό και σε πρόσφατη γνωμοδότηση, που εισηγήθηκε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου ως προτεραιότητα των οικονομικών πολιτικών δύο σημεία εξίσου σημαντικά και άρρηκτα συνδεδεμένα: την βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και υγειονομικής περίθαλψης, και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της ισοτιμίας τους, και της προσβασιμότητάς τους.

Ο κ. Γραμματικάκης ρώτησε επίσης τον Επίτροπο αν σκοπεύει να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να ανατραπούν ή τουλάχιστον να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της κρίσης στα δημόσια συστήματα υγείας και κατέληξε: “Δυστυχώς, η υγεία απουσιάζει από το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής και από τις πιο σημαντικές της πρωτοβουλίες όπως το επενδυτικό πρόγραμμα Γιούνκερ. Να μην ξεχνάμε όμως ότι για τους πολίτες της Ευρώπης η Υγεία παραμένει σταθερά πρώτη προτεραιότητα”.

Σχετικά άρθρα