Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών: Οι μάχες που δίνουμε είναι ευρωπαϊκές

Τσίπρας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών: Οι μάχες που δίνουμε είναι ευρωπαϊκές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για 25η Μαρτίου - Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας, Αλέξης Τσίπρας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας και πραγματοποίησε ομιλία του με θέμα «Η ελληνική επανάσταση ως ευρωπαϊκό γεγονός». Αφού τόνισε πως “το δημόσιο πανεπιστήμιο αποτελεί κόμβο για την αναγέννηση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης”, ο πρωθυπουργός είπε ότι “οι μάχες που δίνει  ΣΥΡΙΖΑ είναι “μάχες ευρωπαϊκές”.

Ο κ. Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του, είπε ότι η κυβέρνηση θεωρεί το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο «βασικό κόμβο» στην προσπάθεια για την αναγέννηση της ελληνικής κοινωνίας, την αξιοπρέπεια και την πολιτιστική άνθηση.

Παράλληλα, μίλησε για συστηματική κατασυκοφάντηση του Πανεπιστημίου των τελευταίων ετών που, ωστόσο, παράγουν ερευνητικό έργο.

«Το 1821 είναι η πιο ευρωπαϊκή στιγμή του νεότερου ελληνισμού», είπε ο πρωθυπουργός, μπαίνοντας στο βασικό θέμα της ομιλίας του και υποστήριξε πως την Ελληνική Επανάσταση, «δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε έξω από την εποχή εκείνη, των συγκρούσεων και των επαναστάσεων».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη πως χρειάζεται να θυμόμαστε ότι το 1821 είναι το έτος διακήρυξης ανεξαρτησίας μια σειράς από χώρες της Λατινικής Αμερικής, είναι η εποχή που απέναντι στα απολυταρχικά καθεστώτα συγκροτείται ριζοσπαστικό ρεύμα.

Η Ελληνική Επανάσταση, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, «είναι γνήσιο πνευματικό τέκνο του διαφωτισμού, ενσωμάτωσε τις ιδέες και τις αξίες που διακινήθηκαν από τη Φιλική Εταιρεία, αποτελεί την ένοπλη προσπάθεια να ανατραπεί το παλιό καθεστώς και επιδιώκει μην εγκαθίδρυση μιας νέας τάξης στο όνομα της ανεξαρτησίας των εθνών».

«Οι απλοί άνθρωποι του λαού μετασχηματίστηκαν σε επαναστάτες, γκρέμισαν τον παλιό κόσμο», υπενθύμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως οι επαναστάσεις είναι αυτές που δημιουργούν τους λαούς.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το ελληνικό κράτος είναι προϊόν ανατροπής και ρήξης με το παρελθόν και πως η ίδια η έννοια του πολίτη ενσωματώνει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά για την εποχή.

Αναφορικά με την Ιερή Συμμαχία ο πρωθυπουργός είπε ότι από τις αρχές του 19ου αιώνα, εμφανίστηκε και η διακρατικότητα ως μέσο άσκησης ελέγχου από τις μεγάλες δυνάμεις.

«Η τελική υποχώρηση απέναντι σε μια επανάσταση», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι οφείλεται κυρίως στην απειλή για αλυσιδωτές συνέπειες σε μια περιοχή ιδιαίτερου γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος.

Μιλώντας για το σήμερα ο κ. Τσιπρας ανέφερε πως η Ελλάδα αποτελεί κομμάτι της Ευρώπης
καθώς και ότι Ελλάδα και η Ευρώπη «βρίσκονταν πάντα σε αλληλεπίδραση».

«Η επίδραση της Ελλάδας αρκετές φορές είναι δυσανάλογη με το δημογραφικό βάρος της», είπε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη ποτέ δεν ήταν ένα ενιαίο υποκείμενο.

«Υπάρχει η Ευρώπη του διαφωτισμού και του φασισμού, της δημοκρατίας αλλά και του ρατσισμού και της ξενοφοβίας», τόνισε.

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τα σημερινά προβλήματα και οι λύσεις τους είναι ταυτόχρονα και ελληνικά και ευρωπαϊκά, σημειώνοντας ακόμη πως οι μάχες που δίνει σήμερα η κυβέρνηση είναι για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ανάσχεση λιτότητας, «είναι μάχες ευρωπαϊκές».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε αναφέροντας πως όταν οι λαοί παίρνουν στα χέρια τους την υπόθεση της ζωής τους, αν έχουν το δίκιο με το μέρους τους, «μπορούν να τα καταφέρουν όσο ισχυρούς αντιπάλους κι αν έχουν απέναντί τους».

Σχετικά άρθρα