Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για την Επανάσταση του 1821

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για την Επανάσταση του 1821
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για 25η Μαρτίου - Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας, Αλέξης Τσίπρας, Διαφωτισμός, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελληνική Επανάσταση του 1821, Νεοελληνικός Διαφωτισμός,

Ανήμερα της εθνικής μας επετείου, της 25ης Μαρτίου, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη Μεγάλη Αίθουσα του ιστορικού Ιδρύματος θα παραστούν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και σύμφωνα με πληροφορίες και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Η Ελληνική Επανάσταση ως ευρωπαϊκό γεγονός» είναι το θέμα της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τη διάρκεια του επίσημου εορτασμού της 25ης Μαρτίου που θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της Εθνικής Επετείου στις 19.00 (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

Είναι χαρακτηριστικό οτι πρώτη φορά πρωθυπουργός επισκέπτεται Πανεπιστήμιο κατά την ημέρα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου προκειμένου να πραγματοποιήσει ομιλία. Στη Μεγάλη Αίθουσα αναμένεται να βρίσκονται πολλοί πανεπιστημιακοί και φοιτητές.

Το πρόγραμμα της τελετής περιλαμβάνει χαιρετισμό από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο K. Δημόπουλο, και τον πανηγυρικό της ημέρας από τον Αναπληρωτή Πρύτανη καθηγητή της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Ναπολέοντα Ν. Μαραβέγια με τίτλο: «Τα Οικονομικά της Επανάστασης του΄21»

Θα ακολουθήσει σύντομο μουσικό μέρος από τον Χορό των Ψαλτών «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» υπό την χοραρχία του Προέδρου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Αχιλλέα Γ. Χαλδαιάκη.

Με το Διαφωτισμό και τη γαλλική επανάσταση συνέδεσε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς τη σημερινή επέτειο σε μήνυμά τους προς τους μαθητές:

«Ας δοκιμάσουμε να ξεπεράσουμε το εμπόδιο, τοποθετώντας τούτη τη μεγάλη ελληνική στιγμή στο ιστορικό της πλαίσιο, πλαίσιο ελληνικό, όχι μόνο ευρωπαϊκό, αλλά τελικά οικουμενικό. Η ελληνική επανάσταση υπήρξε “τέκνο” του Διαφωτισμού, ενός κινήματος που συνεπήρε τους ανθρώπους όπου Γης, καθώς συνειδητοποιούσαν ότι η καθεστηκυία τάξη δεν είναι γραμμένη στην πέτρα, διά παντός καθαγιασμένη και συνεπώς ακλόνητη. Ο κόσμος μπορούσε πλέον να γίνει, μέσα από τους αγώνες των ανθρώπων, κόσμος ισότητας, αδελφότητας και ελευθερίας.

Η ελληνική επανάσταση υπήρξε μια έξοχη στιγμή εκείνης της άνοιξης των λαών. Όλες οι επαναστάσεις, όπως και η ελληνική, δημιούργησαν σε μεγάλο βαθμό τους λαούς που τις έκαναν. Ήταν οι λαοί που έφτιαξαν τους εαυτούς τους και την επανάστασή τους, σε μια εποχή όπου στην Ευρώπη και στον κόσμο κυριαρχούσαν οι απολυταρχικές μοναρχίες ή οι αυτοκρατορίες, όπως η οθωμανική».

Σχετικά άρθρα