Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας και Μέρκελ έστησαν γέφυρα συνεννόησης

Τσίπρας και Μέρκελ  έστησαν  γέφυρα συνεννόησης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ, Βερολίνο, Γερμανία,

Γόνιμη χαρακτήρισαν την συνάντηση τους στο Βερολίνο τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας .

Το πλέον σημειολογικό που δείχνει ότι και οι δυο ηγέτες έκαναν ένα βήμα μπροστά ήταν η αναφορά του κ.Τσίπρα σε ένα νέο μίγμα πολιτικής και όχι γκρέμισμα των όσων έχουν γίνει και η κ. Μέρκελ έκανε λόγο για “ισοσκελισμένους” προϋπολογισμούς και όχι πλεονασματικούς, γεγονός που δείχνει ότι πλέον κατανοεί τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης σε ότι έχει να κάνει με την οικονομία.

Ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος , αποσαφήνισε ότι η Γερμανία δεν είναι αυτή που θα αποφασίσει για τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα και ούτε αν θα της χορηγηθεί ρευστότητα, καθώς αυτό είναι θέμα αρμοδιότητας του Eurogroup.

«Οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Eurogroup . Δεν μπορώ να υποσχεθώ κάτι για τη ρευστότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «σήμερα δεν θα υπάρξουν απαντήσεις επ αυτού».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν πήγε στην Γερμανία για να ζητήσει χρήματα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, αλλά για να συζητήσει για το μέλλον της Ευρώπης και για διμερή θέματα μεταξύ των οποίων και οι γερμανικές επανορθώσεις.

Ο πρωθυπουργός κατάστησε σαφές ότι δεν συμφωνεί με το μίγμα της πολιτικής που επιβλήθηκε τα πέντε τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Μάλιστα αναφέρθηκε και σε έρευνα Γερμανικού Ινστιτούτου που καταδεικνύει ότι τα χρόνια των μνημονίων η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ. Και μάλιστα τελείως ανισομερώς , καθώς οι πλούσιοι Έλληνες είχαν απώλεια εισοδημάτων της τάξης το 16% και αύξηση φόρων της τάξης του 9% , ενώ οι φτωχοί Έλληνες είχαν απώλειες εισοδημάτων 86% και αυξήσεις φόρων 336%.

Στο σημείο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός, τόνισε ότι, είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι ξένοι, παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα προβλήματα δημιουργήθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια.

Υπάρχουν και εσωτερικές αιτίες, είπε ο κ. Τσίπρας. Η εκτεταμένη διαφθορά παραμένει, η φοροδιαφυγή παραμένει, άρα το συμπέρασμα είναι ότι τούτη την ώρα δεν πρέπει να γκρεμίσουμε ότι θετικό έγινε αλλά να υλοποιήσουμε μεγάλες αλλαγές μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός , χαρακτήρισε τη συζήτηση με την κ. Μέρκελ «γόνιμη», καθώς όπως ανέφερε «καταφέραμε να προσδιορίσουμε κοινούς τόπους , αλλά και διαφορές».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Αλέξη Τσίπρα στο θέμα των Γερμανικών επανορθώσεων, σημειώνοντας ότι είναι ζήτημα ηθικό και πρέπει να επιλυθεί.

Ακόμη ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για μια κοινή προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς ζήτησε από την Γερμανική κυβέρνηση να υπάρξει δικαστική συνδρομή για να διαλευκανθεί το σκάνδαλο της Siemens.

Αναλυτικότερα ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι να σπάσουμε τα στερεότυπα των τελευταίων ετών:
« Ούτε οι έλληνες τεμπέληδες ούτε οι γερμανοί φταίνε για όλα.

Να δουλέψουμε από κοινού να πολεμήσουμε τη διαφθορά στην Ελλάδα, και ζητάμε τη συνδρομή των γερμανικών αρχών για το σκάνδαλο της Siemens.

Να επιλύσουμε τις διαφορές του παρελθόντος και ρίχνουν σκιές στις σχέσεις. H διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων δεν είναι υλική διεκδίκηση αλλά ηθικό ζήτημα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι « έχουμε ζεστές επαφές με το λαό της Ελλάδος».
Και συμπλήρωσε :

«Κάναμε έναν πρώτο γύρο συνομιλιών που είναι οι ανάγκες, οι ευθύνες και οι αναγκαιότητες για να πραγματοποιηθούν όλες οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί έως σήμερα.

Ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν και πότε. Θα συζητηθούν με τους θεσμούς. Η Γερμανία δεν είναι θεσμός.

Θα ήθελα η Ελλάδα να γίνει εύρωστη χώρα να αναπτυχθεί και να αντιμετωπίσει την ανεργία. Γιαυτό χρειάζεται να έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό».

Στη συνέχεια η κ. Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία έχει διάθεση καλής συνεργασίας με την Ελλάδα και είναι πρόθυμη να της παράσχει βοήθεια , σε ζητήματα διαχείρισης.

«Η κοινή μας συνεργασία χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη.», κατέληξε η κ. Μέρκελ.

Σχετικά άρθρα