Επί μια ώρα ενημέρωναν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Ευκλείδης Τσακαλώτος, για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνουν να παρουσιάσουν στους εταίρους μας, το αμέσως προσεχές διάστημα.
Η νέα αυτή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα, εν όψει και της συνάντησης του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Μέρκελ , την Δευτέρα στο Βερολίνο.
Ωστόσο, εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν έκαναν δηλώσεις.
Θα πρέπει να επισημανθεί, πάντως, ότι οι εταίροι πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση να παρουσιάσει άμεσα πλήρη και κοστολογημένο κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να λάβουν την έγκριση του Eurogroup, προκειμένου να ξεκινήσει η εκροή χρημάτων προς την Ελλάδα.
Επιδίωξη των ευρωζώνης είναι να έχει τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις έως την Παρασκευή 27 Μαρτίου ώστε να συγκληθεί τότε εκτάκτως το Eurogroup είτε εκείνη την Παρασκευή είτε τη Δευτέρα 30 Μαρτίου.
Αμέσως μετά και αν όλα συμφωνηθούν θα αρχίσει η εκροή κεφαλαίων πρώτα από την ΕΚΤ που αφορά τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ και στη συνέχεια θα καταβληθούν σταδιακά τα υπόλοιπα των δόσεων των δανείων ύψους 7,2 δισ. ευρώ.
Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας νωρίτερα στον real.gm, εμφανίστηκε αισιόδοξος και απέρριψε κάθε περίπτωση Grexit ή Graccident.
«Σε κάθε περίπτωση κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο τραπέζι και μετά τη συνάντηση την λεγόμενη επταμερή, τέτοιου τύπου σενάρια έχουν απομακρυνθεί, αρχίζουν να αποσύρονται από την επικαιρότητα. Το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό μετά από αυτήν τη συνάντηση και την Σύνοδο Κορυφής από ότι ήταν μέχρι πριν από λίγο καιρό πριν, όπου ακουγόταν διάφορα σενάρια και διάφορες απειλές και εκβιασμοί από το εξωτερικό.
Είναι σημαντικό ότι η ελληνική κυβέρνηση παίρνει την πρωτοβουλία και καλεί τους ηγέτες να έρθουν στο τραπέζι και να συζητήσουν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Δείχνει ότι εμείς έχουμε την ευθύνη και η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που παίρνει τις πρωτοβουλίες. Δεν περιμέναμε κανέναν να μας καλέσει. Αν έχουμε καθυστερήσει αυτό έχει να κάνει με κάποιες αμφισημίες οι οποίες υπήρχαν στην ερμηνεία της απόδοσης της συμφωνίας της 20ης του Φλεβάρη.
Ο ρόλος με τον οποίο κινήθηκαν τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία ήρθαν στην Αθήνα ήταν και ένας λόγος ο οποίος δημιούργησε κακές συνεννοήσεις και ενέτεινε τις αμφισημίες, γιατί τα τεχνικά κλιμάκια ήρθαν στην Αθήνα με σκοπό να ελέγξουν εάν προχωράει η πέμπτη αξιολόγηση. Κάτι το οποίο δεν προκύπτει από καμιά απόφαση του Eurogroup της 20ης Φλεβάρη.
Ακριβώς γι αυτό το λόγο καλέσαμε αυτή τη σύσκεψη. Δεύτερον, γιατί πραγματικά είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε περάσει δύο νομοσχέδια τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά, διότι απαντάνε στα βασικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Ας πούμε για το πρώτο, για την ανθρωπιστική κρίση και την αντιμετώπιση της, που δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας πω τι θα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση αν σήκωνε κόκκινη σημαία ο κ. Κοστέλο, εάν θα νομοθετούσε ή όχι. Εμείς το κάναμε, δεν τέθηκε κανένα ζήτημα.
Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε δύο δισεκατομμύρια, δύο μέρες μετά τον κ. Γιούγκερ. Δεύτερον και σημαντικότερο ,το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα έφερε αυτό το νομοσχέδιο και μέσα σε τρεις εβδομάδες το ψήφισε. Όχι μόνο το ψήφισε, είναι ένα νομοσχέδιο που φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στο να μπορέσει να ενισχύσει τη ρευστότητα στο δημόσιο τομέα και να ανακουφίσει.
Μέριμνά μας είναι σε αυτό το νομοσχέδιο να χωρέσουν όσο το δυνατό περισσότεροι. Και αν το συγκρίνεται με τη προηγούμενη ρύθμιση είναι ένα νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα σε πάρα πολύ κόσμο με πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις να συμμετέχει σε αυτή τη ρύθμιση. Για όλους αυτούς, γιατί το αναγνωρίζουμε, δεν θέλουμε να λέμε ότι δεν υπάρχουν, έχουν πραγματικά καταστραφεί, η μέριμνα της κυβέρνησης είναι και με επόμενα νομοσχέδια να κάνει ό τι μπορεί για να δώσει ανάσες.
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, δύο μήνες που είμαστε κυβέρνηση έχουν γίνει πολλά πράγματα. Είναι εξαιρετικά πυκνός ο χρόνος, δεν ζητώ δικαιολογίες, αλλά ξέρετε ότι μια νέα κυβέρνηση, που έχει να αντιμετωπίσει ένα τόσο εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα όπως είναι η διαπραγμάτευση, και μια άλλη εσωτερική πραγματικότητα τόσο ζοφερή, κάνει ότι μπορεί, όσο πιο γρήγορα μπορεί, ενδεχομένως και με αδυναμίες, ενδεχομένως και με ασυνεννοησίες, αλλά πιστέψτε μας τα πρώτα βήματα είναι ενδεικτικά», δήλωσε ο κ. Σακελλαρίδης.