Σε πέντε ημέρες θα κριθεί αν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου οδηγηθεί στη φυλακή ή όχι αφού στις 24 Μαρτίου θα βγει η απόφαση για την τύχη του πρώην υπουργού που δικάζεται για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Στην επαπειλουμένη ζημία του δημόσιου από τις ενέργειες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επικεντρώθηκε η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου, παίρνοντας τον λόγο μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης.
Η κα. Δημητρίου προσπάθησε να δείξει στο Ειδικό Δικαστήριο πως ακόμη κι αν δεν έχει κλείσει “φοροελεγκτικά” το θέμα για τους τρεις συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου, απειλήθηκε ζημία για το ελληνικό δημόσιο.
Η εισαγγελέας προφανώς ενοχλημένη, στάθηκε στον παραλληλισμό που έκαναν για την αγόρευσή της με την Αγκάθα Κρίστι…
«Η Αγκάθα Κρίστι (σ.σ γέλια) να πει ορισμένα πράγματα. Πρέπει να λέμε όλοι τα σύκα-σύκα. Έχω την αίσθηση πως από τις τέσσερις πραγματογνωμοσύνες αγνοήθηκαν τα σπουδαιότερα ευρήματα τους. Μου έμεινε η αίσθηση πως τα πορίσματα έμειναν στο περιθώριο:
α) Το όνομα Windows user δεν είναι όνομα υπολογιστή αλλά όνομα χρήστη, άρα μπορώ να γράφω όπου βρίσκομαι, είτε στο Περιβάλλοντος είτε αλλού.
β)Το usb το αρχικό που παρέδωσε στον κ.Διώτη ειπώθηκε ότι θα ήταν αυτό που θα μας έλυνε τα πάντα.
Όμως αυτό είναι το απόλυτο αντίγραφο αυτού που έχουμε, αυτό δηλαδή που παραδόθηκε από τον κ. Βενιζέλο. Το μόνο που θα μας έδινε θα ήταν η ημερομηνία δημιουργίας του από τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Τίποτα άλλο. Κανένα άλλο ίχνος δεν βρέθηκε. Με την καταστροφή του usb εξαφανίστηκε η ημερομηνία δημιουργίας του και αυτό ευνόησε τον κ. Παπακωνσταντίνου. Και πολύ αμφιβάλω αν δεν φύλαξε και αντίγραφο στο συρτάρι του όταν παρέδωσε το άλλο στον κ. Διώτη.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ήξερε ο πρώην υπουργός πως διαγράφοντας τα ονόματα των συγγενών του θα ζημίωνε το δημόσιο.
«Για την απόπειρα απιστίας, πράγματι απαραίτητο στοιχείο είναι η ζημία του δημοσίου.
Αυτή πρέπει να καθοριστεί αιτιολογημένα από το δικαστήριο. Απαραίτητος γιατί από το ύψος της ζημίας θα καθοριστεί αν είναι πλημμέλημα ή κακούργημα ή αν θα υπαχθεί στις διατάξεις περί καταχραστών δημοσίου.
Η ζημία πρέπει να είναι μόνιμη και σίγουρη και ο δράστης να έχει δόλο. Θα πρέπει δηλαδή με τη διαγραφή των αρχείων ο δράστης να ξέρει το ποσό της φοροδιαφυγής που γλιτώνουν οι συγγενείς του. Μα μιλάμε για έναν υπουργό Οικονομικών και οικονομολόγο. Αλίμονο αν δεν ήξερε…
Το δικαστήριο θα πρέπει να καθορίσει τη ζημία. Αλλιώς θα είναι παράλειψη. Ο έλεγχος από ΣΔΟΕ έχει ολοκληρωθεί για τους συγγενείς του και είναι 5 εκατομμύρια, όπως προκύπτει και από τις προσωρινές πράξεις του ΚΕΦΟΜΕΠ.
Το ότι είναι προσωρινές αυτές οι πράξεις καθώς εκκρεμούν προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια, στις περισσότερες παραβάσεις του νόμου, δεν επηρεάζεται η εξέλιξη σε βάρος των προσφευγόντων, ούτε η πρόοδος της δίκης του, κυρίως όταν φέρεται απειλή ζημίας σε βάρος του δημοσίου. ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΡΟΛΟ ότι δεν είναι οριστικά διαπιστωμένες οι παραβάσεις αυτές.
O ίδιος το μεταχειρίστηκε ως νόμιμο αποδεικτικό μέσο το cd. H ευθύνη του αφορά το usb και την παράνομη μεταφορά του αφού πράγματι το cd ήταν παράνομο αποδεικτικό μέσο. Μια παραδοχή πως δεν έχει διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη ο κατηγορούμενος οδηγεί στην ασυδοσία».