Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Γερμανοί έχουν βάλει σκοπό να “φάνε” τον Βαρουφάκη! Διαβάστε…

Οι Γερμανοί έχουν βάλει σκοπό να “φάνε” τον Βαρουφάκη! Διαβάστε…
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Γερμανία, Γιάνης Βαρουφάκης, Ευρωζώνη, Μνημόνιο, Τρόικα,

Ανεπαρκές θεωρούν κυβερνητικοί κύκλοι του Βερολίνου το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προς τον επικεφαλής του Eurogroup, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο Γιάνης Βαρουφάκης θα βιώσει άλλη μια απογοήτευση στη σημερινή συνάντηση των Βρυξελλών και πως οι διαπραγματεύσεις θα μείνουν στάσιμες για το οικονομικό και δημοσιονομικό μέλλον της Ελλάδας.

Οι ίδιοι κύκλοι σχολιάζουν ότι «η Ελλάδα γράφει επιστολές, αλλά δεν συνεργάζεται σκληρά με την τρόικα και έχασε ήδη άλλη μια εβδομάδα».

Ακόμη επισημαίνουν ότι η παράταση του προγράμματος εξυγίανσης μέχρι τέλος Ιουνίου δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από την ελληνική κυβέρνηση ως διευκόλυνση και διευκρινίζουν ότι χρήματα θα δοθούν μόνο «μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος εξυγίανσης με την τρόικα».

Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις αναφέρει στην ίδια εφημερίδα ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών στόχων δεν κρίνεται από μια επιστολή.

Όπως υποστηρίζει, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αποφασιστούν, να εγκριθούν και να υλοποιηθούν με ακρίβεια και μόνο τότε ίσως γίνουν κάποιες σκέψεις για την καταβολή κάποια δόσης.

«Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να κατανοεί αυτό το πρόβλημα διαφορετικά από ό,τι εμείς», συνεχίζει και συμπληρώνει:

«Θα πρέπει να το επαναλαμβάνουμε συνεχώς: Εάν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα επιτυχώς, θα πρέπει να εκπληρώσει όλους τους όρους (…). Αυτό το μήνυμα προφανώς αργεί να φτάσει στην Αθήνα».

Στο σημερινό Eurogroup ο Ντομπρόφσκις δεν περιμένει αποφάσεις. «Η Ελλάδα», λέει, «πήρε ανάσα χρόνου για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων μέχρι το τέλος Απριλίου και στο μεσοδιάστημα οι θεσμοί θα πρέπει να ελέγξουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων».

Σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας ζητεί από το Eurogroup ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν σε συνέντευξή του στη Neue Osnabrücker Zeitung. Συγκεκριμένα καλεί τους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ να μην υποχωρήσουν μπροστά στις ελληνικές αξιώσεις.

«Το επείγον του αιτήματος δεν θα πρέπει να οδηγήσει στη γρήγορη εκταμίευση της δόσης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει πρώτα να εξετάσουν ενδελεχώς το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Αθήνας, και μετά τα λόγια θα πρέπει να ακολουθήσουν πράξεις», αναφέρει και διευκρινίζει ότι ο ίδιος δεν διακρίνει ακόμη πραγματική ουσία στο περιεχόμενο των μεταρρυθμιστικών προθέσεων.

Η Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη κύκλους των Βρυξελλών, γράφει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης κάνουν προσπάθειες ώστε να βρουν κάποιο τρόπο για να καταβάλουν στην Ελλάδα την τελευταία δόση, δεδομένου ότι η Αθήνα σε οικονομικό επίπεδο βρίσκεται σε εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών θα προτείνουν στον Έλληνα ομόλογό τους έναν συμβιβασμό για να ξεκινήσει τελικά η διαδικασία εκταμίευσης της δόσης, υπό δύο όρους. Πρώτον, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να καταθέσει ένα λεπτομερές και κοστολογημένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και να δεσμευτεί ότι θα το υλοποιήσει και δεύτερον θα πρέπει οι εκπρόσωποι των θεσμών να το εξετάσουν για να δουν εάν είναι κατάλληλο και πληροί τους συμφωνημένους όρους για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας.

«Παρά το ότι μέχρι το τέλος Απριλίου μεσολαβούν μόνο επτά εβδομάδες, δεν υπάρχει ούτε ένα μίνιμουμ συναίνεσης, για το πού και πότε οι εμπειρογνώμονες των δανειστών θα μπορέσουν να πάρουν αξιόπιστα στοιχεία για τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδό τους. Για να δώσουν τέλος στη διαμάχη με την Αθήνα, πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι οι εταίροι θα προτείνουν στην Αθήνα οι πολιτικές συναντήσεις να γίνονται στις Βρυξέλλες και οι τεχνικές στην Αθήνα», συμπληρώνεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά άρθρα