Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποτάμι: Δώστε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Ποτάμι: Δώστε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κριτική στην κυβέρνηση για την απουσία του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ασκεί το Ποτάμι.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: «To νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανακούφιση της ακραίας φτώχειας, παρότι κάποιες ρυθμίσεις του κινούνται σε θετική κατεύθυνση, είναι αόριστο και ασαφές, δεν προσδιορίζει ούτε κριτήρια, ούτε διαδικασίες και παραπέμπει σε έκδοση υπουργικών αποφάσεων. Συνεπώς αποτελεί ερώτημα αν τα μέτρα θα εφαρμοστούν άμεσα.

Επίσης προκαλεί εντύπωση ότι δόθηκε σε διαβούλευση μόλις 15 ωρών (8 από τις οποίες ήταν νύχτα). Αυτό που θα έδινε άμεση απάντηση στην ακραία φτώχεια (εκτός φυσικά από το να δημιουργηθούν δουλειές) θα ήταν η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή μιας από τις 7 προτάσεις του Ποταμιού προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη.

Η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στη μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν εφαρμόζεται, θα ανακούφιζε 400.000 οικογένειες. Όμως η κυβέρνηση δεν προχωράει στην υλοποίηση της πρότασης, ενώ και η ΝΔ παρότι την υποστηρίζει στα λόγια όταν ήταν κυβέρνηση, δεν προχώρησε στην υλοποίησή της, παρά μόνο σε πιλοτικό στάδιο σε πολύ λίγες περιοχές.

Το Ποτάμι είναι υπέρ μιας κοινωνικής πολιτικής, στο πλαίσιο της οποίας ακόμη και τα μέτρα έκτακτου χαρακτήρα, όπως αυτά που προωθούνται, εντάσσονται στο συνολικότερο πλαίσιο λειτουργίας του κοινωνικού κράτους. Δυστυχώς, η κυβέρνηση λειτουργεί εμβαλωματικά, καθώς στερείται συνολικής γραμμής πλεύσης στην κοινωνική πολιτική».

Σχετικά άρθρα