Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για παραβίαση του Συντάγματος και ότι ευτελίζει τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι δεν διαθέτει την συμφωνία της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας.
Τέλος, ζητά από την κυβέρνηση να δώσει στην δημοσιότητα τα κείμενα της νέας παράτασης της δανειακής σύμβασης και να εξηγήσει οτε θα υπογραφούν και από ποιον.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:
«Η πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή την παράταση της δανειακής σύμβασης (που παραπέμπει στο μνημόνιο και αποτελεί τη νομική βάση του προγράμματος):
Πρώτον, συνιστά κραυγαλέα παραβίαση του Συντάγματος που ορίζει πώς δεσμεύεται διεθνώς η Ελληνική Δημοκρατία και προσβολή της νομοθετικής αρμοδιότητας της Βουλής.
Προκειμένου μάλιστα να αποφευχθεί κάθε δυσάρεστη κοινοβουλευτική συζήτηση, η Πρόεδρος της Βουλής σε σύμπραξη με την κυβέρνηση καταστρατηγεί το Σύνταγμα και τον Κανονισμό προσπαθώντας να ακυρώσει ακόμη και τις διαδικασίες άμεσου κοινοβουλευτικού ελέγχου με τη μορφή επίκαιρων ερωτήσεων και μάλιστα των προέδρων των κομμάτων προς τον Πρωθυπουργό.
Αυτοί που τα μεθοδεύουν αυτά είναι οι ίδιοι άνθρωποι που θεωρούσαν παραβίαση του Συντάγματος κάθε έκδοση ΠΝΠ και κάθε κατεπείγον νομοσχέδιο, δηλαδή διαδικασίες προβλεπόμενες ρητά από το Σύνταγμα που διασφαλίζουν την αρμοδιότητα της Βουλής να συζητά και να ψηφίζει για όλα τα σχετικά θέματα. Θεωρούν δε ότι η αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική και αντικοινοβουλευτική μεθόδευση είναι ριζοσπαστική μαγκιά αποδεκτή από την κοινή γνώμη μέσω δημοσκοπήσεων!
Δεύτερον, στέλνει και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ένα πρωτοφανές μήνυμα απατηλής χρήσης και ευτελισμού των θεσμών, εθνικών και ευρωπαϊκών. Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την συμφωνία των βουλευτών της σε αυτά που κάνει. Το μήνυμα ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης και τις δεσμεύσεις της χώρας, αλλά τους αρκεί να μην ψηφίσουν οι ίδιοι.
Το μήνυμα ότι θέλουμε ξένα κοινοβούλια να ψηφίζουν για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά στην Ελλάδα αναζητούνται νομικά προσχήματα, γιατί η κυβέρνηση φοβάται την ίδια της την πλειοψηφία στη Βουλή. Αυτό προκαλεί περαιτέρω αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.
Επειδή λοιπόν στις 28.2.2015 έληξε η προηγούμενη παράταση που είχε εγκριθεί με νόμο του κράτους ψηφισμένο από τη Βουλή των Ελλήνων, καλούμε, σήμερα 2 Μαρτίου, την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα κείμενα που υπεγράφησαν ήδη ή θα υπογραφούν για την νέα παράταση και να εξηγήσει ποιος, με ποια νομική βάση και με ποια εξουσιοδότηση υπέγραψε ήδη ή θα υπογράψει και πότε».