Θετική ήταν η απάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη λίστα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, οι οποίοι ενέκριναν τις προτάσεις της Αθήνας ανοίγοντας το δρόμο για την επικύρωση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των κρατών μελών.
Την έγκριση της ελληνικής λίστας επιβεβαίωσε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο εξασέλιδος κατάλογος που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους πιστωτές της σκιαγραφεί τις κατευθύνσεις των πολιτικών που σκοπεύει η δρομολογήσει σε τέσσερις τομείς πολιτικής.
Πρόκειται για τους εξής βασικούς τομείς: Διαρθρωτικές δημοσιονομικές πολιτικές, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πολιτικές για την ανάπτυξη και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Θετική εισήγηση της Κομισιόν
Νωρίτερα, σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ οι κοινοτικοί επίτροποι Β. Ντομπρόβσκις και Π. Μοσκοβισί εισηγήθηκαν ότι ο κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις που υπέβαλε ο Γιάνης Βαρουφάκης, είναι επαρκώς περιεκτικός.
Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι είναι «ενθαρρυμένοι από τη δέσμευση που εκφράζεται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, μέσα από τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και των τελωνείων, όπως επίσης και της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης».
Σύμφωνα με την επιστολή, οι υπηρεσίες της Κομισιόν εξέτασαν λεπτομερώς τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ προηγήθηκαν εποικοδομητικές συζητήσεις το Σαββατοκύριακο, μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των εκπροσώπων της Κομισιόν και των άλλων θεσμών.
Οι κ.κ. Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί τονίζουν ότι η Κομισιόν σημειώνει, επίσης, τις δεσμεύσεις στο πεδίο των στατιστικών στοιχείων και θεωρεί ότι είναι ουσιώδους σημασίας να υπάρχει πλήρης σεβασμός της θεσμικής και επιχειρησιακής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και των στελεχών της.
Όπως σημειώνουν, η περαιτέρω εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων σε αυτούς τους τομείς, όπως και σε άλλους, αναμένεται να υποβληθεί και να συμφωνηθεί πριν από τα τέλη Απριλίου, όπως προβλέπεται από την ανακοίνωση του τελευταίου Eurogroup.
Η Κομισιόν προσβλέπει στη συνεργασία με τις νέες ελληνικές Αρχές ώστε να εξειδικευθούν οι έως τώρα γενικές δεσμεύσεις και να μετατραπούν σε ξεκάθαρες πολιτικές δράσεις, δηλώνουν οι δύο επίτροποι.
Παρατηρήσεις από το ΔΝΤ
Επαρκή για τη συνέχιση της βοήθειας χαρακτήρισε τον κατάλογο με τις ελληνικές προτάσεις η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν περιλαμβάνει σαφείς διαβεβαιώσεις για μεταρρυθμίσεις
Όπως επισήμανε σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, το πρόγραμμα «είναι περιεκτικό, αλλά όχι πολύ συγκεκριμένο» και «στερείται ξεκάθαρων διαβεβαιώσεων ότι η Αθήνα σκοπεύει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις-κλειδιά».