Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι λέει ο Λαφαζάνης για κόκκινες γραμμές, ιδιωτικοποιήσεις και Πρόεδρο

Τι λέει ο Λαφαζάνης για κόκκινες γραμμές, ιδιωτικοποιήσεις και Πρόεδρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Γερμανία, Ελληνική Κυβέρνηση, Ιδιωτικοποιήσεις, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Προκόπης Παυλόπουλος, ΣΥΡΙΖΑ,

Σταθερός στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης δηλώνει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν «πρόκειται να συνομολογήσουμε μια συμφωνία η οποία θα σκοπεύει να ακυρώσει τον πυρήνα του ριζοσπαστικού προοδευτικού μας προγράμματος».

«Οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν αποτελούν θεσμικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημειώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Νέα, ενώ σε άλλη που έδωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών τονίζει ότι «Με τη θέληση του ελληνικού λαού θα πορευόμαστε και στο μέλλον για να αντιμετωπίζουμε τις όποιες κρίσιμες περιστάσεις και δυσκολίες», αφήνοντας ανοιχτό το πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών με τους δανειστές.

Διαβάστε τη συνέντευξη Λαφαζάνη στα Νέα

*Κύριε Υπουργέ, τις τελευταίες 20 μέρες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Τι προσπαθεί να κερδίσει από αυτή τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση;

Πράγματι, όπως αναγνωρίζετε, οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές. Θα έλεγα σκληρότατες και δύσκολες. Ο στόχος της κυβέρνησης σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι σαφέστατος. Επιδιώκουμε να θέσουμε τέρμα στα μνημόνια και την τροϊκανή κηδεμονία και να εφαρμόσουμε πλήρως, με συνέπεια και σταθερότητα το αντιμνημονιακό προοδευτικό μας πρόγραμμα, με βάση το οποίο μας επέλεξε ο ελληνικός λαός.

*Στις διαπραγματεύσεις συνήθως, κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι θέσεις από τις οποίες ότι δεν πρέπει να μετακινηθεί η κυβέρνηση;

Οι διαπραγματεύσεις πράγματι σημαίνουν δούναι και λαβείν και τις προηγούμενες μέρες, μέχρι την ώρα που απαντάω στις ερωτήσεις σας, αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εντατικά. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι οποιαδήποτε μεταβατική συμφωνία θα πρέπει να είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα και να μην αναιρεί τον πυρήνα του ριζοσπαστικού προσανατολισμού του. Ο τόπος άλλαξε σελίδα. Μνημόνια και τρόικα είναι παρελθόν. Η νέα πορεία της χώρας θα έχει έντονο το αντινεοφιλελεύθερο και προοδευτικό χρώμα.

*Από την έως τώρα εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και την εμπειρία που έχετε, πιστεύετε πως μπορεί να υπάρξουν κατακτήσεις υπέρ των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο και τους κανόνες που υπάρχουν στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη;

Η τoξική μνημονιακή βροχή αντικοινωνικών νόμων και ρυθμίσεων και η τροϊκανή νεοαποικιακή κηδεμονία που γνωρίσαμε όλα τα τελευταία χρόνια, δεν συμπεριλαμβάνονται στους θεσμικούς κανόνες που υπάρχουν στην ευρωζώνη και την ΕΕ, όσο και αν οι τελευταίοι είναι διαποτισμένοι με ένα βαθύ νεοφιλελεύθερο πνεύμα. Επομένως, μια επιλογή ακύρωσης των μνημονιακών υπαγορεύσεων θα επέφερε μια ουσιώδη βελτίωση της θέσης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ειδικότερα των φτωχότερων στρωμάτων της κοινωνίας μας και όσους/ες η μνημονιακή λεηλασία εξώθησε στην εξαθλίωση.

*Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι πρόσωπο προερχόμενο από τη κεντροδεξιά. Στις παρούσες συνθήκες, θεωρείτε πως αυτό το “άνοιγμα” είναι αρχή ευρύτερων συναινέσεων στην ελληνική πολιτική ζωή;

Η επιλογή του Πρ. Παυλόπουλου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν σημαίνει και επιλογή συναίνεσης και πολύ περισσότερο πολιτικής συμμαχίας με την κεντροδεξιά. Δεν είναι στις επιλογές μας γενικότερα οι κεντροαριστεροδεξιές σούπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά αυτές οι συναινέσεις πρέπει να έχουν πολιτική ραχοκοκαλιά, σαφή αντιμνημονιακό προσανατολισμό και προοδευτικό προγραμματικό πρόσημο.

*Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω τι μπορεί να αλλάξει μια κυβέρνηση της αριστεράς στη καθημερινότητα του ελληνικού λαού, μετά από έξι χρόνια σκληρής λιτότητας.

Η κυβέρνησή μας θα αλλάξει πολλά και ιδιαίτερα για τα φτωχότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Όπως γνωρίζετε στα πρώτα νομοσχέδια που καταθέτουμε περιλαμβάνονται η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η αποκατάσταση των εργασιακών κατακτήσεων των εργαζομένων, που κατακρεουργήθηκαν τη μνημονιακή περίοδο, σειρά από γενναίες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια που φθάνουν έως τη διαγραφή μεγάλου μέρους τους. Να είστε βέβαιοι ότι θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα παρεμφερή μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Θεσ/νικης. Η Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο της διακυβέρνησης εισέρχεται σε νέα προοδευτική εποχή με έντονο κοινωνικό περιεχόμενο.

Διαβάστε τη συνέντευξη Λαφαζάνη στην Εφημερίδα των Συντακτών

*Σας ικανοποίησε η δικαιολογητική βάση του πρωθυπουργού για την επιλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας?

Όπως ίσως γνωρίζετε όσον αφορά τα πολιτικά χαρακτηριστικά του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας είχα και διατηρώ τις δικές μου ιδιαίτερες απόψεις, τις οποίες μου δόθηκε η ευκαιρία να εκθέσω στον ίδιο τον πρωθυπουργό και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Από κει και πέρα, δήλωσα ευθέως ότι σέβομαι απολύτως την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό, άλλωστε, ψήφισα υπέρ του Προκόπη Παυλόπουλου στη Βουλή.

*Επιμένατε εδώ και έξι χρόνια για την ύπαρξη ενός σχεδίου Β, υπάρχει αυτό και αν δεν υπάρχει πρέπει να συνταχθεί και σε ποιά βάση?

Δεν θα ήθελα σε αυτήν ιδιαίτερα την κρίσιμη και λεπτή φάση να μιλήσω προσωπικά και δημόσια για άκρως ευαίσθητα θέματα. Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω, πάντως, είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι όμηρος ούτε αιχμάλωτη των πιο τυφλών και δογματικών κατεστημένων κέντρων της Γερμανικής ΕΕ. Να τονίσω, επίσης, ότι για τις χώρες και τους λαούς δεν υπάρχουν μονόδρομοι και πολύ περισσότερο δεν υπάρχουν για την Ελλάδα και την κυβέρνησή μας εξαναγκασμοί υποταγής σε εκβιαστικές μεθοδεύσεις. Θα υπερασπιστούμε με όλα τα δημοκρατικά μέσα που διαθέτουμε και πρώτα από όλα με τη λαϊκή αγωνιστική στήριξη, την εθνική μας αξιοπρέπεια και το λαϊκό συμφέρον

*Πάμε σε ρήξη ή σε συμφωνία με τους εταίρους, και τι θα γίνει με τις “κόκκινες γραμμές¨ της κυβέρνησης?

Δεν είναι επιλογή της κυβέρνησής μας η ρήξη με τους λεγόμενους «εταίρους». Μέχρι τώρα που απαντάω στις ερωτήσεις σας διεξάγονται σκληρές διαπραγματεύσεις με αβέβαιη κατάληξη. Η κυβέρνησή μας έχει «κόκκινες» γραμμές για τις διαπραγματεύσεις, από τις οποίες δεν θα κάνει πίσω. Δεν πρόκειται να συνομολογήσουμε μια συμφωνία η οποία θα σκοπεύει να ακυρώσει τον πυρήνα του ριζοσπαστικού προοδευτικού μας προγράμματος. Ο τόπος μας με την ψήφο και την αγωνιστική παρουσία του λαού μας άλλαξε πορεία και δεν πρόκειται να θέσουμε υπό ερώτημα ή σε κίνδυνο το νέο προοδευτικό βηματισμό της χώρας μας.

*Αν παρά τις ελπίδες της κυβέρνησή σας αποτύχουν οι συνομιλίες και προκύψει κρίσιμο δίλημμα πρέπει να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός και με ποιό τρόπο?

Δεν θέλω να πιστέψω ότι οι πλέον σκληροπυρηνικοί στο Βερολίνο θα βάλουν μέχρι το τέλος τη σφραγίδα τους στις διαπραγματεύσεις για να τις οδηγήσουν σε ναυάγιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, έφθασε στην κυβέρνηση με τη βούληση, τη ψήφο και τον αγώνα του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η μεγάλη δύναμη και το πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνησή μας είναι σήμερα η πιο προοδευτική και η πιο λαοπρόβλητη σε όλη την Ευρώπη. Αν φθάσαμε μέχρι εδώ με τη θέληση και τον αγώνα του ελληνικού λαού, έτσι ακριβώς, με τη θέληση, τους συνεχείς αγώνες και την κινητοποίησή του θα πορευόμαστε πάντα και στο μέλλον για να αντιμετωπίζουμε τις όποιες κρίσιμες περιστάσεις και δυσκολίες.

*Προΐσταστε ενός κρίσιμου υπουργείου, τι θα γίνει με τις ιδιωτικοποιήσεις?
Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις και πολύ περισσότερο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων επιχειρήσεών μας. Αντίθετα, ισχύουν στο ακέραιο όσα αναφέραμε στις προγραμματικές δηλώσεις και αφορούν επανεξέταση συγκεκριμένων ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη.

*Επισκεφθήκατε πρόσφατα το Αζερμπαϊτζάν, τι γίνεται με τους αγωγούς και το νέο γεωστρατηγικό παιχνίδι που φαίνεται να “ανοίγει”?
Όπως δήλωσα ευθέως η κυβέρνησή μας στηρίζει τον TAP και την κατασκευή του νότιου διαδρόμου για το φυσικό αέριο. Παράλληλα, διεκδικούμε αντισταθμιστικά οφέλη για τη διέλευση του TAP από τη χώρα μας, πράγμα που το θεωρούμε λογικό και δίκαιο, ιδιαίτερα για μια χώρα που δοκιμάζεται από ιδιαίτερα υψηλές τιμές ενέργειας. Από κει και πέρα, όπως επανειλημμένα έχω τονίσει, θέλουμε ως χώρα να αναπτύξουμε πολυεπίπεδες, τεσσάρων οριζόντων, διεθνείς ενεργειακές σχέσεις και δεσμούς, έτσι ώστε να υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εθνικό μας συμφέρον, την ενεργειακή μας ασφάλεια και προσιτές ενεργειακές τιμές.

Σχετικά άρθρα