Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Eurogroup: Τα ισχυρά χαρτιά της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για τη νέα συμφωνία

Eurogroup: Τα ισχυρά χαρτιά της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για τη νέα συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αλέξης Τσίπρας, Γιάνης Βαρουφάκης, Ιρλανδία, Ισπανία, Μνημόνιο, Πορτογαλία,

Με ισχυρά χαρτιά στα χέρια της, που δεν είναι άλλα από τις συμφωνίες που έχουν κάνει οι άλλες χώρες που είναι ή ήταν σε μνημόνια, πηγαίνει η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της Δευτέρας , 16 Φεβρουαρίου.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μπορέσει να πείσει τους εταίρους και κυρίως αυτούς που έχουν μπει σε μνημόνια και τώρα «επαναστατούν», ότι η Ελλάδα δεν ζητά «χαριστικές» συμπεριφορές, αλλά αν μη τι άλλο διεκδικεί ίση μεταχείριση από τους εταίρους και τους πιστωτές, που δεν την είχε επί πρωθυπουργίας Σαμαρά .

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατόπιν εντολής του Αλέξη Τσίπρα , έχει μελετήσει σε βάθος τις συμφωνίες των άλλων χωρών με τους πιστωτές και έχει εντοπίσει τις τεράστιες διαφορές που υπάρχουν με τα μνημόνια που αποδέχτηκε ασυζητητί τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Αυτές τις διαφορές θα τονίσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης , ο Έλληνας υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας με συγκρίσιμα στοιχεία ότι τα μέτρα που προβλέπονται στο ελληνικό μνημόνιο είναι εξαιρετικά σκληρά και φυσικά δεν επιβλήθηκαν ούτε στην Ισπανία, ούτε στην Πορτογαλία, ούτε στην Ιρλανδία, που στο προηγούμενο Eurogroup , έφεραν μεγάλες αντιρρήσεις για το πρόγραμμα-γέφυρα που επιδιώκει η Ελλάδα.

Για παράδειγμα η συμφωνία που είχε κάνει η Πορτογαλία , δεν προέβλεπε , οριζόντια μέτρα για περικοπές μισθών και απολύσεις στο δημόσιο τομέα, για απελευθέρωση απολύσεων στο δημόσιο τομέα, για ιδιωτικοποιήσεις υποδομών και δικτύων, για αλλαγές στα όρια ηλικίας στη συνταξιοδότηση.

Ό,τι ακριβώς δηλαδή τώρα απαιτούν από την Ελλάδα, αφού βέβαια τα είχε συμφωνήσει και υπογράψει ο Σαμαράς.

Επίσης, στα όπλα της ελληνικής κυβέρνησης είναι και το Ιρλανδικό μνημόνιο , που είναι γενικόλογο, χωρίς αναφορές σε εξειδικευμένα μέτρα λιτότητας, αλλά με συγκεκριμένους στόχους , με το πλέον αξιοσημείωτο ότι οι Ιρλανδοί κατάφεραν να πείσουν τους δανειστές για πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Αυτό επιζητεί και η νέα ελληνική κυβέρνηση να περάσει σε μια νέα συμφωνία που θα προβλέπει συγκεκριμένους στόχους , αλλά με ευελιξία για τα μέτρα που θα λάβει για την επίτευξη τους .

Σχετικά άρθρα