Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας προς Σαμαρά: Παίξατε την Ελλάδα στα ζάρια – Τελειώσατε!

Τσίπρας προς Σαμαρά: Παίξατε την Ελλάδα στα ζάρια – Τελειώσατε!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς, Βουλή των Ελλήνων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λιτότητα, Μνημόνιο, Νέα Δημοκρατία, Προγραμματικές Δηλώσεις, ΣΥΡΙΖΑ,

“Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση πριν λάβει εμπιστοσύνη καλείται να διαχειριστεί μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Μια κυβέρνηση που δέχεται τόσο ισχυρές πιέσεις και εκβιασμούς. Έχουμε όμως κερδίσει την αποδοχή και την εμπιστοσύνη από την ελληνική κοινωνία.” είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στο κλείσιμο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση λέγοντας:

“Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν μια συσπείρωση. Δεν μας στηρίζουν οι ισχυροί παράγοντες. Η μόνη εμπιστοσύνη είναι του ελληνικού λαού. Είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε αποδοχή και από άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. Είδατε τι έγινε στην Αυστρία και την αποδοχή που είχαμε από τους αυστριακούς πολίτες. Δεν είμαστε στην απομόνωση. Ο ελληνικός λαός πρέπει να πετύχει στο όνομα όλων των ευρωπαϊκών λαών. Μας γεμίζει αυτοπεποίθηση δύναμη στη σκληρή διαπραγμάτευση. Αύριο στο Eurogroup θα βρίσκεται η Ελλάδα, όχι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Θα είναι 10 εκ. Έλληνες. Θα είναι και το 1,5 εκ. πολιτών που έχασαν τη δουλειά τους, τα 2,5 εκ. που είναι φτωχοί. Θα μας τραβάνε από το μανίκι να μην γυρίσουμε με το κεφάλι σκυμμένο”.

“Δεν υπάρχει επιστροφή. Δεν θα γυρίσουμε στα μνημόνια και στην υποτέλεια” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας,

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών είπε “Ποιος μπορεί να ζητάει από την κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή να αποδεχθεί ότι ο λαός της δεν είναι κυρίαρχος;

Όσοι επενδύουν στα σενάρια περί παρένθεσης, κάνουν λάθος. Στις 25 Ιανουαρίου δεν ηττηθήκατε απλά. Ήταν το τέλος ενός πολιτικού καθεστώτος. Το τέλος μιας καταστροφικής πενταετίας. Όσοι επενδύουν στην αποτυχία της Ελλάδας, να γνωρίζουν ότι εθελοτυφλούν.

Η αποτυχία της κυβέρνησης δεν θα ανοίξουν το δρόμο της επιστροφής. Ήδη ανήκουν στην ιστορία. Και θα τους κρίνει η ιστορία αυστηρά” τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά.

“Στην κρίση της Ευρώπης η μικρή Ελλάδα παίζει το καθοριστικό ρόλο υπερασπιζόμενη την ενωμένη Ευρώπη, την Δημοκρατία και την αλληλεγγύη. Προσερχόμαστε στην διαπραγμάτευση με θετική ενέργεια, να παραμείνουμε σε μια ισότιμη Ευρώπη. Είμαστε όλοι συγκάτοικοι και συνιδιοκτήτες.

Οι ηγέτιδες δυνάμεις κατακτούν με πειθώ. Η ευρωπαϊκή Γερμανία έτσι κατάφερε να γίνει ηγέτιδα χώρα. Όποιοι ποντάρουν στη δύναμη και τη σύγκρουση, θα καταλάβουν το λάθος” ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας το Eurogroup και συνέχισε:

“Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά. Η χώρα απέκτησε φωνή, υπόσταση, αξιοπρέπεια. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες διεξάγεται μια διαπραγμάτευση που δεν έγινε ποτέ. Δεν διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο. Διαπραγματευόμαστε τη δανειακή σύμβαση. Τα μνημόνια ήταν η ευκαιρία που ζητούσαν οι αγορές που ήθελαν να επιβάλλουν το μοντέλο που επιθυμούσαν χρόνια τώρα. Ήταν η σκληρή λιτότητα, η ασφυξία, το μέσο που χρησιμοποιήθηκε για να συνεχίσει η διαφθορά. Η ευκαιρία η Ευρώπη του διαφωτισμού να μετατραπεί σε ένα εργασιακό Μεσαίωνα”.

“Τι ζητάμε; Διαπραγματευόμαστε η δανειακή σύμβαση να μην συνοδεύεται από όρους καταστροφικούς για την ελληνική οικονομία. Επιθυμούμε να τελειώνουμε το φαύλο κύκλο. Δεν θέλουμε νέα δάνεια. Δεν πάμε στην διαπραγμάτευση με όρους εγωιστικούς. Διαπραγματευόμαστε το χρέος.

Το ζήτησα του χρέους είναι πολιτικό ζήτημα. Η απομείωση του χρέους είναι πολιτική απόφαση και μόνο. Όσοι επιλέγουν την λιτότητα, γιγαντώνουν το χρέος. Τέλος στη λιτότητα, να καταστεί το χρέος βιώσιμο και αυτό μπορεί να γίνει με πρόταση που καταθέτουμε στους θεσμούς, στην κοινωνία, στους εταίρους” ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για την διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους.

“Θέλουμε χώρο και χρόνο. Το πρόγραμμα γέφυρα αυτό είναι.” τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

“Μας είπατε ότι ήταν νέο μνημόνιο. Αυτά όμως τελείωσαν. Τελείωσαν τα μνημόνια της λιτότητας στις 25 Ιανουαρίου.Είναι η κόκκινη γραμμή μας. Δεν ζητάμε άλλα χρήματα από ευρωπαίκές κυβερνήσεις. Ζητάμε διευκολύνσεις, να αξιοποιήσουμε χρήματα που έχουμε ήδη δανειστεί ώστε να εξυγιάνουμε τα κόκκινα δάνεια, να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων. Οι άλλοι τι προτείνουν; Άκουσα τον πρόεδρο Ομπάμα να ρωτάει το ίδιο από την Μέρκελ και δεν πήρε απάντηση. Μας τα είπε σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς. Να στείλουμε στον Ομπάμα την ομιλία του. Απέτυχε το πρόγραμμα που εφαρμόσατε! Πείτε μας κάτι πιο πρωτότυπο. Η μείωση του κατώτατου μισθού αναζωογόνησε την ελληνική κοινωνία”.

“Η τρόικα όχι μόνο για εμάς, έχει τελειώσει, ως μη θεσμός στην πραγματικότητα. Δεν υπήρξε καμία νομιμοποίηση! Θέλουμε πολιτική λύση. Να έχουμε τη άνεση να συζητήσουμε. Να συμφωνήσουμε στην γενναία απομείωση του χρέους. Θέλουμε μια συμφωνία Ελλάδας – Ευρώπης που δεν θα βοηθήσει μόνο την Ελλάδα αλλά όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Και άλλος δρόμος υπάρχει και εναλλακτική πρόταση. Μην βιάζεστε, θα δείτε το αποτέλεσμα” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά σε πολύ υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός είπε “Εσείς παίξατε την Ελλάδα στα ζάρια, μόνο και μόνο για να μην σας καταπιεί η ιστορία. Σας έχει καταπιεί. Η μοναδική παρένθεση θα είστε εσείς. Τελείωσε στις 25 Ιανουαρίου. Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, δεν έχει αδιέξοδα.”

“Άκουσα προσεχτικά την ομιλία του Σαμαρά, θέλω να σας θέσω το ερώτημα: Είναι δυνατόν να μας παρουσιάζετε σήμερα, μετά τις εκλογές, ξανά το success story; Δεν καταλάβατε τίποτα; Σε ποια χώρα ζείτε;” συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας “Θα περίμενα να κάνετε αυτοκριτική. Δεν την ξέρετε αυτή τη λέξη”

“Στην Αυστρία βρήκα ένα απρόσμενο φίλο της Ελλάδας, μου είπε ότι βλέπει την πρότασή μας ρεαλιστική. Και ότι θα το μεταφέρει στην Μέρκελ. Μου είπε ότι εγώ θα το πω, όταν όμως ο Σαμαράς θα πάει, θα το υποστηρίξει;”.

“Τι θα κάνετε αύριο;”

Σχετικά άρθρα