«Ο Ντούγκιν ήταν πολύ αντιαμερικανός, πολύ φιλογερμανός, ένα μείγμα Huntington και Fukuyama» τόνισε σε συνέντευξή του στο Spiegel ο Νίκος Κοτζιάς, σημειώνοντας ότι «δεν μου άρεσε, ήρθαμε σε κόντρα και δεν τον συνόδεψα ούτε μέχρι την έξοδο μετά τη συνάντηση».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τη συνέντευξή του απαντά στα σενάρια που τον θέλουν να διατηρεί δεσμούς με τον ακροδεξιό σύμβουλο του Πούτιν, αλλά και για τη στάση της Ελλάδας στην ουκρανική κρίση και τον Πάνο Καμμένο ως συγκυβερνήτη στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό.
Όσον αφορά στην ουκρανική κρίση και τις κυρώσεις της ΕΕ στη Μόσχα ο κ. Κοτζιάς σημειώνει ότι «την πρώτη μέρα μου στο Υπουργείο διαβάζω ότι υπήρξε μία ομόφωνη απόφαση της Ε.Ε. για την Ουκρανία και την Ρωσία. Τηλεφωνήσαμε στην Επιτροπή. Μας είπαν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, θα προχρονολογήσουμε τη σύμφωνη γνώμη σας κατά μία ημέρα. Προφανώς η προηγούμενη κυβέρνηση επέτρεπε να της φέρονται έτσι. Τους είπα ότι δεν μπορεί να το εννοούν στα σοβαρά. Εάν το δεχόμουν, η Ελλάδα θα έχανε τα δικαιώματά της».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Spiegel για τον Πάνο Καμμένο και τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Νίκος Κοτζιάς τονίζει ότι «ανήκει στα λαϊκή δεξιά», ενώ τους χαρακτήρισε «δημοκρατική δύναμη».
«Η προηγούμενη κυβέρνηση συνεργάσθηκε με το κόμμα ΛΑ.Ο.Σ, ορθόδοξο, αντισημιτικό και υπερεθνικιστικό. Σχετικά με αυτό η Ευρώπη, επιδεικνύοντας μεγάλη υποκρισία, δεν έκανε κουβέντα. Ο πολιτικός του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης ήταν ηγέτης μιας φασιστικής οργάνωσης νεολαίας και έγινε μάλιστα υπουργός Υγείας των συντηρητικών. Παλαιότερα είχε συντάξει αντισημιτικά κείμενα. Γιατί δεν γράφτηκε τίποτα για αυτά; Γιατί ήταν ένας καλός Yes-Man, ο οποίος έλεγε ναι στα μνημόνια» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.