Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βαρουφάκης: Ξεκίνησε για πρώτη φορά ο διάλογος Ελλάδας – Γερμανίας

Βαρουφάκης: Ξεκίνησε για πρώτη φορά ο διάλογος Ελλάδας – Γερμανίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανία, Γιάνης Βαρουφάκης, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ,

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των συναντήσεων μεταξύ των αξιωματούχων Ελλάδας και Γερμανίας, γεγονός και μάλιστα σημαντικό είναι ότι ξεκίνησε ένας διάλογος.

Αυτό είναι το νόημα των δηλώσεων που έκανε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ .

«Ερχόμαστε εδώ για να ξεκινήσουμε για πρώτη φορά έναν διάλογο σχετικά με το πώς θα ελαχιστοποιήσουμε το κόστος της ελληνικής κρίσης, όχι μόνο για τον Έλληνα αλλά και για τον Φινλανδό, τον Γερμανό κλπ» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο κ. Γκάμπριελ από την πλευρά του, πάντως,- αν και αυτός όπως και ο κ. Σόιμπλε κάθισε στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα- ξεκαθάρισε ότι «Αυτό που θέλουμε τώρα είναι η νέα κυβέρνηση να μας υποβάλει καθαρές προτάσεις», επί των οποίων θα γίνει διαβούλευση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, πετώντας το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά.

Ο κ. Γκάμπριελ είπε ακόμη ότι τα κράτη μπορούν να συζητούν, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός, όπως είπε, ότι «τουλάχιστον ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι βεβαίως το θέμα δεν είναι να μην έχουμε πλέον απολύτως κανένα πρόγραμμα, αλλά ως τις 28 – οπότε και εκπνέει το τελευταίο πρόγραμμα – να έχουμε ένα νέο πρόγραμμα.

«Εάν αυτό θα είναι μεσοπρόθεσμο ή βραχυπρόθεσμο, θα το δούμε», σημειώνοντας πάντως ότι «το ασαφές είναι πώς θα είναι αυτό το πρόγραμμα και κανείς δεν ξέρει αν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε».

Σημείωσε πάντως ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να κάνει τα πάντα «ώστε να παραμείνουμε μαζί στην Ευρώπη, μαζί στην Ευρωομάδα».

«Ερχόμαστε εδώ για να ξεκινήσουμε για πρώτη φορά έναν διάλογο σχετικά με το πώς θα ελαχιστοποιήσουμε το κόστος της ελληνικής κρίσης, όχι μόνο για τον Έλληνα αλλά και για τον Φινλανδό, τον Γερμανό κλπ» είπε από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης.

Όπως είπε, «δεν θα υπήρχε τίποτα πιο εύκολο από το να πούμε δώστε μας την επόμενη δανειακή δόση, ως μέρος του υπάρχοντος προγράμματος, αυτό όμως δεν θα τραβούσε την προσοχή σας, και θέλουμε να τραβήξουμε την προσοχή σας».

Επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η πρώτη πέτρα του ντόμινο αλλά δεν είναι υπεύθυνη για την επίδραση ντόμινο. Η κυβέρνηση εξελέγη για να βάλει τέλος σε αυτή την προσποίηση προς τους λαούς της Ευρώπης με έναν σκοπό, είπε, να αποκαταστήσει την αλήθεια σε ό,τι αφορά τις συνθήκες τόσο της ελληνικής κοινωνικής αγοράς όσο και της προβληματικής αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης, συμπλήρωσε.

Σχετικά άρθρα