Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Βρήκαμε ευήκοα ώτα – Ολάντ: Διάλογος για να υπάρξει λύση

Τσίπρας: Βρήκαμε ευήκοα ώτα – Ολάντ: Διάλογος για να υπάρξει λύση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γαλλία, Ευρωζώνη, Παρίσι, ΣΥΡΙΖΑ, Τρόικα, Φρανσουά Ολάντ,

«Είμαι σίγουρος ότι έχουμε βρει ευήκοα ώτα στις προτάσεις που έχουμε καταθέσει» κατέληξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του με τον Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ότι «καταθέσαμε προτάσεις ρεαλιστικές και για το θέμα του χρέους που πρέπει να γίνει βιώσιμο».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας με αναφορές στη συμβολή της Γαλλίας στις αρχές της σύγχρονης Δημοκρατίας, σημείωσε ότι «Βρίσκομαι στη χώρα του Διαφωτισμού, αναζητώντας τις αρχές στη σύγχρονη Ευρώπη. Η κοινή λογική έχει παραχωρήσει τη θέση της στην ιδεοληψία». Παράλληλα τόνισε το ρόλο που καλείται να παίξει σήμερα στην ενωμένη Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «σε αυτήν την Ευρώπη οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» καλώντας τη Γαλλία να λειτουργήσει ως «παράγοντας σταθερότητας» σε μια «αποφασιστική στροφή προς την ανάπτυξη».

Εξήγησε ότι «χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη, μια νέα συμφωνία για επιστροφή στην ανάπτυξη, ενίσχυση της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής», τονίζοντας ότι στη νέα συμφωνία «χρειαζόμαστε τη Γαλλία ως εγγυητή της νέας Ευρώπης, εγγυητή στη νέα προσπάθεια για αλλαγή πολιτικής».

«Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα δεν είναι απειλή, αλλά ευκαιρία για την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ενώ ως προς το πλάνο της νέας κυβέρνησης σημείωσε ότι «εργαζόμαστε από την πρώτη μέρα για νέα συμφωνία με την Ελλάδα».

«Έχουμε συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο στη βάση του οποίου διαβουλευόμαστε με τους εταίρους μας», τόνισε.

Μιλώντας για τις επαφές που είχε σήμερα με ευρωπαίους αξιωματούχος, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι «καταθέσαμε μια πρόταση ρεαλιστική που μπορεί να οδηγήσει σε ένα κοινώς αποδεκτό, βιώσιμο αποτέλεσμα».

Παράλληλα σημείωσε ότι ζητάει «μια συμφωνία που θα δώσει ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση, που θα δώσει χρόνο να κάνουμε το κράτος αξιόπιστο και να επαναφέρουμε την κοινωνική δικαιοσύνη».

«Ο ελληνικός λαός έκανε πολλές θυσίες, κάποιοι δεν πλήρωσαν το μερτικό τους», είπε ο πρωθυπουργός με αναφορές στις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τη φορολογική ισονομία και το τέλος του πελατειακού κράτους.

«Η λιτότητα δεν είναι δυνατόν από μόνη της να είναι λύση. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους ευρωπαϊκούς κανόνες, στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που εχουμε αναλάβει σε σχέση με το χρέος» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά την συνάντησή του με τον ελληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και πρόσθεσε «οφείλουμε να λάβουμε υπόψη όλα αυτά για να καθορίσουμε την μέθοδο».

«Η Ελλάδα μας θυμίζει ότι είναι δεσμευμένη και θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Θέλει να δώσει συνοχή στην ευρωζώνη» επεσήμανε γι’ αυτό «πρέπει να υπάρξει διάλογος με τους εταίρους. Και αυτός ο διάλογος να γίνεται με γαλήνη και διαφάνεια».

«Σκοπός μας να βρεθεί συμφωνία. Να καθοριστεί ένα συμβατικό πλαίσιο. Η Γαλλία είναι δεσμευμένη σε αυτό» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.

«Μεταξύ Ελλάδας –Γαλλίας υπάρχουν όχι μόνο υποχρεώσεις αλλά και σχέσεις εμπιστοσύνης. Θα στηρίξουμε την Ελλάδα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις. Θα τους βοηθήσουμε στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Θα ζητήσουμε από τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα» πρόσθεσε.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες του προγράμματος Γιούνκερ για το περιβάλλον, το κλίμα καθώς και σε άλλους τομείς όπου υπάρχει κοινή προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες. Χρειαζόμαστε περισσότερες συνεργασίες στον Πολιτισμό. Γαλλια και Ελλάδα πιστεύουν ότι ο πολιτισμός βοηθά στην ευημερία» κατέληξε.

Σχετικά άρθρα